Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba ličkih ovaca
  • 22.10.2015. 18:55

Nagrađena najbolja grla ovaca ličke pramenke

Lika je idealno područje za uzgoj ovaca, no kao i u svim poljoprivrednim djelatnostima i u ovčarstvu opada broj uzgajivača i grla. Najljepši primjerci nagrađeni su na izložbi ovaca u Gospiću.

Foto: HPA
  • 275
  • 21
  • 0

Grad Gospić bio je domaćin 6. izložbe ovaca Ličko-senjske županije. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u kojem su bili Tomislav Rukavina te predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Danijel Mulc, Tatjana Sinković i Darko Jurković, šampionskim grlom izložbe proglasilo je ovna, uzgajivača Frane Ramljaka iz Korenice.

Najbolji primjerci ličkih ovaca

U kategoriji kolekcije ovaca prvo mjesto pripalo je stočaru Milanu Kneževiću iz mjesta Bunić u općini Udbina. Drugo je osvojila Višnja Radošević iz Klanca nedaleko od Gospića, dok je treće zauzeo Nikola Baričević iz Oteša smještenog također u okolici Gospića.

Lička janjetina kao autohtoni proizvod

U konkurenciji rasplodnih ovnova prva dva mjesta pripala su ovnovima iz Frkašića u općini Udbina. Ovan uzgajivača Jove Žigića osvojio je prvo, a onaj Milana Ćupurdije drugo mjesto. Trećenagrađeni je ovan uzgajivača Luje Župana iz mjesta Barlete, osam kilometara udaljenog od Gospića.

Postane li lička janjetina autohtoni proizvod i broj ovaca će se povećati

Prema službenim podacima trenutačno na području Ličko-senjske županije postoji oko 65 tisuća ovaca, no stvarni je broj, smatra predsjednik ocjenjivačkog suda, veterinar Rukavina, ipak nešto manji. U 70% gospodarstava, ovčari uzgajaju životinje domaće pasmine ličke pramenke. S obzirom da će lička janjetina vrlo skoro dobiti europsku markicu za zaštitu kvalitete autohtonog proizvoda, uvjeren je, kaže, da će to dodatno motivirati uzgajivače, pa će se broj ovaca u poćeti povećati. A i ličke velike parcele s odličnim pašnjacima, idealne su za bavljenje ovčarstvom.

Šampionsko zvono vlasniku pobjedničkoga grla, uručila je ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović.

Foto: HPA


Tagovi

Gospić 6. izložba Tomislav Rukavina Danijel Mulc Tatjana Sinković Darko Jurković Frane Ramnjak Korenica Kolekcija ovaca Milan Knežević Bunić Udbina Višnja Radošević Klanac Nikola Baričević Oteš Rasplodni ovnovi Frkašić Jovo Žigić Milan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.