Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.03.2009.

Na piškorevačkom sajmu promatrača više nego kupaca i prodavača stoke

RECESIJA PRIJE RECESIJE: ĐAKOVAČKI UNIVERZAL TRPI SVE VEĆE GUBITKE UPRAVLJAJUĆI STOČNIM SAJMOM

  • 579
  • 28
  • 0

Na stočnom sajmu u Piškorevcima, kojim upravlja gradsko komunalno poduzeće Univerzal, kriza je nastupila i davno prije aktualne globalne recesije. Taj je sajam, navode u Univerzalu, već godinama gubitaška djelatnost, a komunalac se na najdrastičniju mjeru - zatvaranje sajma, ne odlučuje samo zbog, navodi direktor Hrvoje Crnoja, tradicije sajmovanja na ovim prostorima. "Sajam iz godine u godinu radi sve lošije; prije je njegov godišnji prihod iznosio približno 200.000, a sada samo sedamdesetak tisuća kuna, a samo na troškove veterinara otpada oko 40 tisuća kuna, pa s ostatkom ne možemo pokriti ni troškove održavanja. Ako ga već zadržavamo radi tradicije, onda ćemo svakako morati naći neki novi model njegova funkcioniranja kako bi se bar ublažila velika razlika između prihoda i rashoda", kaže Crnoja.

Ivanka Varžić, voditeljica Univerzalove radne jedinice Tržnica, pod čiji djelokrug spada i stočni sajam u Piškorevcima, kaže kako su posjet i prometovanje na tom sajmu u posljednjih nekoliko godina pali za čak 60 do 70 posto. I Varžić razloge za opstanak sajma vidi samo u sajamskoj tradiciji. Sve lošijoj financijskoj slici sajma pridonio je i velik broj otkupnih mjesta stoke drugdje, kao i pad broja stoke uopće.

Njihove riječi potvrdila je i slika jučerašnjeg sajamskog dana u Piškorevcima; početna gužva prodavača i kupaca vladala je samo na ulazu i oko stočne vage, dok je ostali sajamski prostor zjapio prazan. Prodavali su se prasci, telad, ovce, a u dijelu s “kućanskim” potrepštinama ponuda je bila uistinu raznolika - od remenja, obuće, odjeće, voća do cvijeća. Prema registracijskim oznakama kamiona i automobila vidljivo je kako je piškorevački sajam i dalje zanimljiv nakupcima, pa i iz udaljenijih krajeva poput Zagreba i obale.

Zamjetan je bio broj onih koji na sajam nisu došli ni prodavati ni trgovati, već razgledanjem samo 'ubiti' prijepodne. Da sajmovi, pa i ovaj piškorevački, samo pamte bolje dane svjedoči i slika ispod dvije 'meane'; dok je prije svaka kupoprodaja stoke 'zapečaćena' odlaskom na janjetinu, ugostitelji se žale da je to vrijeme prošlo. Možda razlog za to leži u činjenici da je kilogram pečene janjetine jučer bio 120 kuna.

Suzana ŽUPAN / Maja MUŠKIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.