Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruit Logistica
  • 07.02.2020. 09:00
  • Berlin, Njemačka

Na Fruit Logistici predstavlja se i pet hrvatskih proizvođača

Sajam u Berlinu svake godine posjeti sve veći broj proizvođača i posjetitelja što predstavlja odličnu priliku za upoznavanje i promoviranje proizvoda.

Foto: Đorđe Simović
  • 554
  • 40
  • 0

Berlin je ovog tjedna okupio sve važnije proizvođače iz voćarskog i povrćarskog sektora na jednom od najvećih poljoprivrednih sajmova u svijetu - Fruit Logistica. Sajam se održava od 5. do 7. veljače, a manifestacija okuplja proizvođače svježeg voća i povrća, no osim njih na sajmu se okupljaju i brojni uvoznici, izvoznici, trgovci na veliko i malo, stručnjaci za pakiranje i rukovanje plodovima, za transport, logistiku i svi oni koji čine dio velike slike ovoga sektora.

Fruit Logistica 2020.- jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova na svijetu

Na sajmu je i HGK s pet hrvatskih tvrtki

Na ovoj velikoj manifestaciji sudjeluje Hrvatska gospodarska komora (HGK) s nekoliko domaćih tvrtki, o čemu je za Agroklub više rekao savjetnik za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, Dražen Miloloža.

"Tvrke koje će nastupati na sajmu odabiremo prema interesu, a njega provjeravamo preko naših gospodarskih udruženja, a jedno od njih je i udruženje poljoprivrednika. Ove godine interes za sajmom je iskazalo pet naših proizvođača koji se direktno ili indirektno bave poljoprivredom. Tu nam je prije svega jedna od najvećih poljoprivrednih tvrtki na području Hrvatske, Osatina grupa. Osim proizvodnje voća i povrća bave se i proizvodnjom stoke te obnovljivim izvorima energije. Zatim imamo tvrtku Rabo iz Kneževih vinograda koja se bavi proizvodnjom jabuka na preko 100 hektara.

Prvi put na sajmu sudjeluje i poljoprivredna zajednica Frutura

Prvi put na sajmu sudjeluje i poljoprivredna zajednica Frutura, a prvenstveno se bave proizvodnjom borovnice. Uz njih je i jedan manji OPG Marijan Balić koji ima specifičan proizvod- crni češnjak, koji vrlo lako može svoje mjesto naći na izvoznom tržištu. I posljednja tvrtka je VeeMee koja nije direkto u poljoprivredi, ali pomaže poljoprivrednicima u eri digitalizacije“, objašnjava Miloloža.

Ekonomski efekti svake godine sve veći nakon sajma

Sajam svake godine posjeti sve veći broj proizvođača i to predstavlja odličnu priliku za upoznavanje i promoviranje proizvoda. Tvrtke mogu izmijeniti iskustva sa srodnim proizvođačima, javljaju se mogućnosti ugovaranja izvoza u inozemstvo, a manifestacija najviše može pomoći malim proizvođačima kao što su su OPG-ovi koji se na teži način probijaju na tržište. "Veliki broj stalnih partnera dolazi na ovaj sajam i naravno uvijek se i nađu neki novi poslovni kontakti“, dodao je Miloloža.

Dražen Miloloža: Fruit Logistica prilika je i za hrvatske proizvođače voća i povrća

U razgovoru je istaknuo i važnost komore koju ona ima kod proizvođača. "Komora je institucija čiji je primarni zadatak npr. u mome sektoru poljoprivredna politika. Mi smo mala zemlja, s velikim brojem malih proizvođača, a zajedničkim interesima možemo profilirati pogotovo na tržištu Europske unije. Nama naši proizvođači daju smjernice prema kojima mi formiramo poljoprivrednu politiku, a prije svega su to potpore.“ Napomenuo je i kako je marketing, tj. brendiranje proizvoda jedna od ključnih stavki kod promocije i da je zapravo dizajn ono što prvo privuče kupca.

EU nam je donijela dobre stvari, kao što su strukturni fondovi, ali imamo problem s izvozom

"Svakako smo profitirali ulaskom u EU, tu su bila brojna sredstva vezano za strukturne fondove, pogotovo za dio proizvoda s dodatnom vrijednošću i dijela u preradi i pakirnici i u obnovljive izvore energije. Proizvođači su većinom zadovoljni No, ulaskom smo malo poremetili odnos s trećim zemljama, sa zemljama s kojima smo tradicionalno izvozili. Najveći problem je u tome što su se otvorile granice, postali smo dio jedinstvenog tržišta i određeni segmenti naše proizvodnje nisu bili dovoljno konkurentni za uvozne proizvode. Uvozni proizvodi mogu nesmetano dolaziti na hrvatsko tržište, recimo konkretno u proizvodnji voća, velike zemlje kao što su Nizozemska, Poljska i Francuska jako su zastupljeni na tržištu i mi se tu nikako ne možemo istaknuti“, zaključuje Dražen.

Fruit Logistika jedan je od najvećih poljoprivrednih sajmova 

Svake godine na sajmu se odabire i ideja s najboljim potencijalom pod nazivom "The Fruit Logistica Innovation Award (FLIA)“. Prošle godine je na sajmu sudjelovalo 3.276 izlagača, dok je ukupan broj posjetitelja bio 78.269 od čega je iz ostalih zemalja bilo 85%, dok je 15% bilo iz Njemačke. Sajam se održao na površini od 137.504 m2.


Tagovi

Fruit Logistica Poljoprivredni sajam HGK Osatina Rabo Frutura OPG Marija Balić VeeMee


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije