Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olimpijada starih športova
  • 29.08.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Brođanci

Na 48. Olimpijadi starih športova u Brođancima 630 natjecatelja

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, ove je godine održana Olimpijada starih športova

Foto: Pixell/Davor Javorovic
  • 289
  • 40
  • 0

Posljednja nedjelja u kolovozu već tradicionalno je rezervirana za discipline koje okupljaju mlade i stare zaljubljenike iz cijele Hrvatske, ali i šire. Paljenjem olimpijskog plamena, a zatim i pucanjem iz kubura otvorena je 48. po redu Olimpijada starih športova u Brođancima. 

Natjecanje sportskih ekipa i vol na ražnju bili su dio su ovogodišnje manifestacije koja se održala nakon dvije godine stanke zbog pandemije, a sudjelovalo je čak 630 natjecatelja. Bilo ih je iz svih krajeva Lijepe naše, a po prvi puta pridružila se i ekipa iz Ukrajine. Natjecalo se i staro i mlado, a učestvovalo je 36 ekipa iz šest županija.

Svoje mjesto među popularnim disciplinama zauzela je i tvz. banga u kojoj se uglavnom natječu mladi. Udaranjem od tlo banga se savija, a potom i pušta te odlijeće u daljinu. Postupak se ponavlja minimalno tri puta, a kraljica među disciplinama je i ona najglasnija - kandžijanje.

"Kod ove discipline je važno da bude isti pucanj jer se samo on mjeri. Kandžija treba biti dugačka dva metra, a držalo 50 centimetara. U jednoj minuti stil je slobodan, tko više puta otpuca, taj je pobjednik", rekao je sudac i natjecatelj Stjepan Belošević za STV.

Naime, on je pobjednik ove discipline već 38 godina. Tajna njegove kandžije je, kaže, u dobroj izradi. "Izrađuje se od kože. To je jedna pastirska igra s kojom su pastiri čuvali goveda, svinje. Dok sam bio mali tad sam i ja naučio", istaknuo je.

Mlađe su pak generacije izabrale skakanje u vreći, hodanje na štulama i tokač, a malo stariji bacanje potkove i potezanje konopa. I ovoga je puta ova manifestacija donijela ogromnu količinu zabave, druženje i neka nova iskustva.


Tagovi

Olimpijada Stari sportovi Brođanci Natjecanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]