Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • obrana od poplava
  • 22.06.2013.

Ministar Jakovina: Hvala svima!

"Bila je to besprijekorna koordinacija svih uključenih u obranu od poplava i svima hvala za ogroman trud", kazao je Tihomir Jakovina

  • 345
  • 32
  • 0

Brodovi opet plove Dunavom, a život se u Vukovaru polagano vraća u "normalu", iako na prijeteću opasnost od nabujalog Dunava još zorno svjedoče vreće s pijeskom uz obale Dunava i Vuke, ali i još uvijek visoki vodostaji obje rijeke. Ipak, oni nisu toliki da bi ugrozili stanovništvo. Hrvatska se proteklih dana uspjela obraniti od prijetećih poplava Dunave i Drave i to, ako je suditi prema riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, prvenstveno zahvaljujući dobroj i usklađenoj koordinaciji svih službi koje su bile uključene u obranu od poplava, od Hrvatskih voda do Hrvatske vojske, lokalne samouprave te brojnih udruga i dragovoljaca kao i samih građana na ugroženim područjima.

"Bila je to besprijekorna koordinacija svih uključenih u obranu od poplava i svima hvala za ogroman trud", kazao je Tihomir Jakovina na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru rekavši kako su dosadašnji troškovi obrane od poplava procjenji na oko 7,8 milijuna kuna. Naveo je kako je od pripremljenih ukupno 510.750 vreća s prijeskom u nasipe na području Baranje i Podunavlja ugrađeno 343.750, a pored vreća ugrađeno je i 464 464 metra geomembrane, 2190 metara box barijera te 240 metara vodene barijere.

Nabujale vode Dunava i Drave svakodnevno je nadziralo oko 5.000 osoba i svim njima veliko hvala za ogroman trud koji su uložili, rekao je Jakovina. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić upozorio je kako je vodeni val na Dunavu, koji još uvijek protječe Hrvatskom, najviši do sada od kojeg se Hrvatska uspjela uspješno obraniti. Posljednji veliki vodeni val zabilježen u Vukovaru 2006. godine prouzročio je naime dosta štete, dok je onaj rekordni iz 1965. godine od 769 centimetara poplavio sav Vukovar.

Inače, vodeni val na Dunavu čiji je vrh u nedjelju prošao pored Vukovara i Iloka šesti je već ove godine na toj rijeci, ali je ovaj posljednji bio do sada rekordno visok te je u Vukovaru dosegnuo razinu od 724 centimetra čime je postao drugi po visini vodostaj u povjesti grada. Na Dunavu su još na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a ukinuta je zabrana plovidbe brodovima.

Autor: Alen Kuns


Tagovi

Dunav Obrana od poplava Drava Vodeni val Voda Hrvatske vode Vukovar Tihomir Jakovina Ivica Plišić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!