Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulturna baština
  • 23.09.2020. 08:25

Međunarodni je dan kulturne i Dan europske baštine, a Hrvatska se ima čime pohvaliti

Iako po veličini teritorija pripada jednim od najmanjih zemalja Europske unije, ali i svijeta, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 842
  • 116
  • 0

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

Mjesec rujan, točnije 23. posvećen je tome danu, a Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog mjesta Krapje – selom graditeljske baštine.

S više od 80 drvenih kuća na lijevoj obali Save na području Općine Jasenovac, ovo selo jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije.

Zemlja prebogata kulturom

Iako po veličini teritorija pripada jednim od najmanjih zemalja Europske unije, ali i svijeta, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. 

Na UNESCO-vom popisu svjetske materijalne baštine, uz Stonehenge, piramide, parišku katedralu Notre Dame i druge spomenike, ponosno stoje i naša Plitvička jezera, Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split, Stari grad Dubrovnik, Eufrazijeva bazilika u Poreču, povijesna jezgra Trogira, katedrala sv. Jakova u Šibeniku, Starogradsko polje, Stećci- srednjovjekovni nadgrobni spomenici, Venecijski  obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća i iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe.

Čuvari tradicije: Idila uz narodne nošnje i konje obitelji Madžarević

A uz već spomenute materijalne ostatke koji svjedoče o kontinuiranoj prisutnosti čovjeka na ovim prostorima, očuvan je i veliki dio nematerijalne baštine, posebne po tome što je veoma slojevita. Ona je zemlja živih ostataka pradavnih običaja i vjerovanja, te njihovih transformiranih i ponovno oživljenih oblika.

Trenutno ima 12  dobara upisanih na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva te jedno dobro koje se nalazi na popisu ugroženih i kojemu je potrebna hitna zaštita.  

Popis nematerijalne baštine:

  • Čipkarstvo u Hrvatskoj
  • Fešta svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika
  • Sinjska alka, viteški turnir u Sinju
  • Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva
  • Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana
  • Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja
  • Procesija “Za Križen” na otoku Hvaru
  • Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja
  • Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema
  • Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske
  • Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore
  • Klapsko pjevanje
  • Umijeće suhozidne gradnje

Natasha i Dragodid: Obnavljaju suhozide i u kaparetama sade kapare na Silbi!

Ojkanje-ugrožena nematerijalna kultura

Glazbeni izričaj Ojkanje najstarija je vrsta pjevanja u Hrvatskoj. Prema riječima stručnjaka, ostatak je predslavenskog balkanskog pjevanja s područja antičke Dalmacije (današnja Dalmacija, BiH i Crna Gora), kojega su Hrvati usvojili i sačuvali.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio je ovaj glazbeni izričaj  na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Krapje - selo graditeljske baštine s 80 drvenih kuća

Republika Hrvatska se zalaže za izgradnju učinkovitog sustava zaštite i očuvanja, na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te za uspostavljanje i unapređivanje međunarodne suradnje. Također ističe i potrebu poduzimanja zaštitnih mjera u suradnji s drugim zemljama potpisnicama UNESCO-ve Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.


Tagovi

Kulturna baština Materijalna Nematerijalna Ugrožena Popis UNESCO


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]