Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorni folklor
  • 17.05.2015. 15:25

Međunarodna smotra folklora - Đakovački vezovi!

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora, a održavaju se i ove godine od 05. lipnja do 05. srpnja 2015.

  • 272
  • 57
  • 0

Đakovo ljeti slavi svoju dugu i bogatu tradiciju. Naime, objedinjeni jedinstvenom srpanjskom manifestacijom, u Đakovu se predstavljaju tri različita vida kulturne tradicije Slavonije: folklor, u kojemu posjetitelji mogu uživati u sklopu brojnih glazbenih programa, gastronomija, u čijoj raznovrsnosti prednjače slavni fiš paprikaš, čobanac i đakovački kulen, te tradicija uzgoja konja, čija se raskoš prezentira tijekom konjičkih natjecanja na đakovačkom hipodromu.

I ove će godine svi ljubitelji kulturne baštine Slavonije i Baranje uživati u tisućama narodnih nošnji, glazbi, plesovima i običajima kojima se ovaj kraj izuzetno ponosi. Svi će oni sudjelovati u šarenom i veselom svečanom mimohodu.

Tradicija Đakovačkih vezova

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe - otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu), Zasluge za turizam u 2005. te godišnju turističku nagradu "Anton Štifanić" za 2007. godinu.

U 2011. godini Đakovački vezovi se kandidiraju u akciji Hrvatske turističke zajednice - Doživi Hrvatsku - Experience Croatia za oznaku kvalitete u kulturnom turizmu, kao kulturno događanje na razini Republike Hrvatske. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj. Organizatori manifestacije su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova.


Tagovi

Đakovački vezovi Izvorni folklor Doživi Hrvatsku Experience Croatia FEST Anton Štifanić Uzgoj konja Gastronomija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]