• Izvorni folklor
  • 17.05.2015. 15:25

Međunarodna smotra folklora - Đakovački vezovi!

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora, a održavaju se i ove godine od 05. lipnja do 05. srpnja 2015.

  • 198
  • 57
  • 0

Đakovo ljeti slavi svoju dugu i bogatu tradiciju. Naime, objedinjeni jedinstvenom srpanjskom manifestacijom, u Đakovu se predstavljaju tri različita vida kulturne tradicije Slavonije: folklor, u kojemu posjetitelji mogu uživati u sklopu brojnih glazbenih programa, gastronomija, u čijoj raznovrsnosti prednjače slavni fiš paprikaš, čobanac i đakovački kulen, te tradicija uzgoja konja, čija se raskoš prezentira tijekom konjičkih natjecanja na đakovačkom hipodromu.

I ove će godine svi ljubitelji kulturne baštine Slavonije i Baranje uživati u tisućama narodnih nošnji, glazbi, plesovima i običajima kojima se ovaj kraj izuzetno ponosi. Svi će oni sudjelovati u šarenom i veselom svečanom mimohodu.

Tradicija Đakovačkih vezova

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe - otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu), Zasluge za turizam u 2005. te godišnju turističku nagradu "Anton Štifanić" za 2007. godinu.

U 2011. godini Đakovački vezovi se kandidiraju u akciji Hrvatske turističke zajednice - Doživi Hrvatsku - Experience Croatia za oznaku kvalitete u kulturnom turizmu, kao kulturno događanje na razini Republike Hrvatske. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj. Organizatori manifestacije su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova.


Tagovi

Đakovački vezovi Izvorni folklor Doživi Hrvatsku Experience Croatia FEST Anton Štifanić Uzgoj konja Gastronomija


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi