Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lagator
  • 03.10.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Medovi s tinkturama i prahovima, prerađevine od aronije i lješnjaci s OPG-a Lagator

Radi cijela obitelj. Svima je to dodatan posao, a dan nam je ispunjen od jutra do mraka, kaže nam vlasnik Zdravko Lagator koji je proizvode izložio na 23. Osječkom jesenskom sajmu.

Foto: Lucija Bencarić
  • 331
  • 186
  • 0

Proizvodnja aronije, lješnjaka i pčelinjih proizvoda, ono je čime se bavi obitelj Lagator iz Viškovaca. Posluju od 2015. godine, a proizvode svog OPG-a predstavljaju i na 23. Osječkom jesenskom sajmu.

Kako nam otkriva vlasnik Zdravko Lagator iza svega stoji cijela obitelj, a pomažu mu supruga Ružica, sinovi Damir i Goran, snaha i kćerka. "Ovo je svima nama dodatan posao, a vrijeme ispunjeno od jutra do mraka", našalio se on.

Široka paleta proizvoda na njihovom štandu

"Imamo posađeno 3.200 sadnica aronije, a od nje radimo razne prerađevine poput soka, pekmeza, čaja, praha, likera i meda o sve je ekološka proizvodnja", otkriva nam vlasnik. 

Uvjerili smo se da je zaista široka paleta proizvoda ovog gospodarstva. U ponudi imaju 10-ak vrsta meda, a vlasnici su čak 100 košnica. Cvjetni, bagremov, kestenov, livadni med i propolis, samo je dio onoga što prave vrijedne ruke ove obitelji. 

Otvoren je 23. Osječki jesenski sajam: 200 izlagača predstavilo je svoje proizvode

Osim toga nude i cvjetni prah te medove s tinkturama i prahovima više od 10 vrsta trava. Cijene meda su od 35 do 60 kn, ovisno o vrsti, a najskuplji je "imuno" kojeg čine med, 19% cvjetni prah i 2% propolis.

Lješnjaci s OPG-a Lagator 

Zdravko je komentirao proizvodnu godinu, a kaže da je solidna što se tiče aronije. Međutim, napominje da je proizvodnja meda u proljeće krenula dobro, a kasnije je oslabila. "Bagremov med nije bio tako izdašan kao cvjetni, ali sve u svemu i nije tako loše", dodao je.

"Imamo i mali nasad lješnjaka, oko 100 stabala. Ove godinu su dobro rodili, ali zbog suše i nedostatka oborina nešto su sitniji", pojašnjava nam.

Prodaja i nedostatak sajmova muče proizvođače

Ono što muči većinu proizvođača je prodaja, pogotovo u ovoj korona godini. Lagator potvrđuje da je bila lošija nago inače. "Nije bilo sajmova, događanja, čak ni tržnice jedno vrijeme nisu radile, a na kućnom pragu nije se baš puno moglo prodati", kaže nam razočarano.

Ali, nisu sve prepustili slučaju. I oni su se poput brojnih drugih poljoprivrednih proizvođača okrenuli online prodaji. Tako imaju svoju Facebook i web stranicu gdje ih kupci mogu pronaći i kontaktirati, a proizvode šalju u cijelu Hrvatsku.

"Međutim, imam osjećaj da svi rade tako te da je tržište zasićeno“, smatra Zdravko. Kaže da otkad je korone, nisu bili ni na jednom sajmu – jer ih nije ni bilo. "Sudjelovali smo samo na Vinkovačkim jesenima."

Bogat štand vrijedne obitelji 

Već 4 godine dolaze na osječki jesenski sajam pa im je drago da se barem on održao, a na pitanje kakva su mu očekivanja, odgovara: "Malo sam prošetao sajmom i vidim da ima dosta izloženih proizvoda koji su slični našima, tako da je konkurencija velika“.

"Na sajmu, kao i na Vinkovačkim jesenima, ima izlagača i proizvoda, ali nema posjetitelja jer se vjerojatno boje zaraze. Međutim, vidjet ćemo do nedjelje predvečer kako će sve proći“, zaključio je Zdravko.


Fotoprilog


Tagovi

Osječki sajam OPG Lagator Viškovci Uzgoj aronija Med Uzgoj lješnjaka 23. sajam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]