Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 23.10.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Medljikovac Milana Tenčića proglašen najboljim na 25. nacionalnom ocjenjivanju kvalitete meda

Među pristiglim uzorcima njih 29 je dobilo zlatne, a svi ostali srebrne i brončane nagrade za kvalitetu.  Ipak, ukupni pobjednik je Milan Tenčić iz Labina sa svojim medljikovcem. 

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 325
  • 22
  • 0

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek organizirala je jubilarno 25. nacionalno ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda, a koje je ovoga puta unatoč koronakrizi imalo i međunarodni karakter. 

"Jako smo zadovoljni iako je ova godina iznimno loša za pčelare. Dobili smo 105 uzoraka, a njih 35 stigli su iz Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije. To nam je na neki način dokaz da je naše ocjenjivanje cijenjeno i izvan granica“, kaže za Osječku televiziju viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, Igor Mikulić.

Najbolji od najboljih - medljikovac 

Ovo veliko nacionalno pčelarsko natjecanje organizira se u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i profesorom Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

"Prije samog organoleptičkog ispitivanja na PTF-u provedena je fizikalno-kemijska analiza i to je ono što nas razlikuje od drugih ocjenjivanja u regiji“, naglašava Mikulić.

Godina im nije išla na ruku, ali hrvatski pčelari na AGRA-i dokazali - naš je med vrhunski!

Među pristiglim uzorcima njih 29 je dobilo zlatne, a svi ostali srebrne i brončane nagrade za kvalitetu. Ipak, ukupni pobjednik je Milan Tenčić iz Labina sa svojim medljikovcem. 

"Stari bi pčelari rekli, med što je tamniji to je kvalitetniji i ovo natjecanje pokazalo je da je to istina. Tamne je smeđe, skoro crne boje. Pun minerala i vitamina. Kažemo za njega da se pojavljuje svakih 5 do 10 godina“, pojasnio im je predsjednik Županijskog pčelarskog saveza OBŽ Slavko Stojanović.

Loša godina za pčelare

Međutim, dodao je, ova godina je jedna od lošijih. "Bagrem je zakazao, a isto se dogodilo i s kaduljom“.

S druge strane, kestenova paša dala je obilne rezultate pa je tih uzoraka bilo u većim količinama. 

Kadulja cvjeta, ali ne medi: Suša na Lošinju ugrozila pčele i pčelare?

"Imali smo i jako zanimljive, raritetne vrste koje se ne pojavljuju svake godine. Tako smo od susjeda dobili med od kima te dva uzorka od šumskih voćarica gdje prevladava divlja trešnja. Jako mi je drago da se netko odlučuje i na takvu vrstu“, ističe predsjednik ocjenjivačkog društva Dragan Bubalo.

Završna svečanost i proglašenje pobjednika u svim kategorijama održano je u Osijeku ujedno i kao vrhunac tradicionalne manifestacije Dani meda u Hrvatskoj.

Uz to, proglašen je pobjednik 19. ocjenjivanja pakovina meda, a to je obrt Varžak iz Zagrebačke županije dok je na 16. ocjenjivanju kvalitete pića od meda i na njegovoj bazi prvo mjesto odnio Vrazićak medica Zvonka Sporiša iz osječkog naselja Brijest. 

Kako je proteklo ocjenjivanje možete pogledati i u videu: 


Tagovi

HGK Ocjenjivanje meda Medljikovac Bagremov med Kestenov med Milan Tenčić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]