Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.09.2008.

Mediteranska maslina Expo

  • 1.096
  • 52
  • 0

Od 15. do 26. rujna 2008. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održavla se izložba “Mediteranska maslina”. ”Škrbni” primorci izložbu su proširili u manifestaciju pa je tako u suradnji Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva ”Francuska alijansa Rijeka”, “Vinoteke&oleoteke Milenium” i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu osmišljna manifestacija “Mediteranska Maslina expo” na kojoj se uz krasnu interaktivnu izložbu na jednom mjestu moglo kušati 46 uzoraka kvarnerskih, istarskih i dalmatinskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. U prvom tjednu održavanja manifestacije predstavljali su se maslinari po regijama, održano je niz zanimljivih predavanja a ulja je kušalo više tisuća Riječana.

Predstavljanje maslinara Kvarnera

Na danu Kvarnerskih maslinara sa otoka Krka predstavili su se maslinari Udruge “Drobnica” iz Krka, Udruge “Naška” iz Punata, Uljara “Kvarner” Punat, “Oleal” d.o.o. Punat, OPG Magriž iz Kornića, OPG Dunato iz Šila. Ulja otoka Cresa predstavila je s novim pakovinama Poljoprivredna zadruga Cres i obiteljsko poduzeće Susajda s paletom aromatiziranih ulja. Sa otoka Paga pristiglo je ulje Uljare Lun i kolega Ivica Peranić (HZPSS) koji je predstavio mistične “Lunjske masline”. Direktor TZ Punat Branko Karabaić predstavio jednu od najstarijih maslinarskih manifestacija “Dane maslina” koja će se ove godine održati trinaesti puta. Zanimljivo predavanje o vrstama, kakvoći i etiketama maslinovog ulja održala je prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak s Medicinskog fakulteta iz Rijeke. Udruga “Drobnica” iz Krka bila je aktivna i u narednim danima predstavljajući autohtone proizvode otoka Krka.

Predstavljavljanje istarskih maslinara

Udrugu gradova maslina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja i njezinim aktivnostima predstavila je predsjednica Udruge i Gradonačelnica Grada Buja Lorella Limoncin-Toth. Klaster istarskih maslinara g.i.u. predstavio je svoje udruženje, buduće aktivosti i članove. Posjetioci su mogli kušati ekstra djevičanska maslinova ulja Agroprodukta iz Vodnjana, Agrolagune iz Poreča, Brista iz Vodnjana, Ipše iz Livada, Leoni iz Umaga, MIH-a iz Poreča, OPG Zubin iz Sv.Marije na Krasu, Obrta Veralda, Uljare Baioko iz Galižane, OPG Kocijančić iz Kaštelira, OPG Chiavalon iz Vodnjana, Olea BB Rabac, Torkop Buzet i OPG Marije Buršić iz Brtonigle.

Predstavljanje dalmatinskih maslinara

Na danu predstavljanje dalmatinskih maslinara svoja ulja predstavili su Blato 1902. iz Blata, PUO Čivić iz Jelse, Poljoprivredna madruga Hvar i Orgula iz Marušića.Viši savjetnik Stanislav Štambuk (HZPSS) govorio je o maslinarstvu u Dalmaciji. Viši savjetnik mr.sc.Nenad Hrelja (HZPSS) održao je prezentaciju o klasifikaciji i ocjenjivanju maslinovog ulja.Izlaganje o Ekološkom maslinarstvu mr.sc. Marije Ševar (HZPSS) izazvalo je zanimljivu raspravu.

Predstavljanje maslinara završeno je u petak sljubljivanjem sortnih maslinovih ulja tvrtke Olea B.B. iz Rabca s kuharskim delicijama Stéphana Macchija.

Gostovanje izložbe “Maditeranska maslina” u Hrvatskoj omogućio je Francuski institut iz Zagreba.

Manifestacija je realizirana uz potporu Primorsko-goranske županije i Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Odsjek HZPSS-a Primorsko-goranske županije,
Karmen Karlić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner