Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.11.2008.

Med važan županijski brend

U ORGANIZACIJI ŽUPANIJSKOG PČELARSKOG SAVEZA SLJEDEĆA TRI DANA U OSIJEKU SE ODRŽAVA MANIFESTACIJA “OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA”

  • 660
  • 33
  • 0

Iduća tri dana, od 7. do 9. studenoga, u Osijeku će se održavati druga manifestacija “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva”, koju organizira Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Cilj održavanja manifestacije je, kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, promovirati med kao proizvod koji može pridonijeti i ruralnom razvoju i razvoju kontinentalnog turizma. - U okviru manifestacije cilj nam je promovirati i novi naraštaj educiranih pčelara, po kojima inače Osječko-baranjska županija prednjači. Za našu je županiju pčelarska proizvodnja od iznimnog značenja jer kroz med stvaramo županijski brend - rekao je Željko Kraljičak, pročelnik Odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić naglasio je da je Osijek, između ostalog, prepoznatljiv po pčelarstvu i proizvodnji meda. - U Osječko-baranjskoj županiji proizvodi se oko 30 posto ukupne hrvatske proizvodnje meda, koja prosječno iznosi 5.000 tona. Osijek je i nositelj državne manifestacije Dani meda, osnovali smo i pčelarsku zadrugu i klaster te prvu pčelarsku školu, kroz koju je do sada prošlo 250 pčelara. Time smo stvorili sve preduvjete da kroz med našu turističku ponudu dignemo na još višu razinu. Nedavno smo tako sve naše goste, pčelare, sudionike manifestacije Dani meda poveli u obilazak Baranje i Kopačkog rita - kaže Pajnić te navodi da se veći dio druge manifestacije “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva” održava u Donjem gradu, koji je u povijesti pčelarstva odigrao ključnu ulogu. Naime, dodao je Pajnić, najveće zasluge za razvoj pčelarstva u Osijeku pripisuju se Donjograđaninu Bogdanu Penjiću, kojeg mnogi nazivaju i ocem pčelarstva.

Početak obilježavanja manifestacije “Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva” predviđen je za danas u 18.30 sati u župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina u Donjem gradu, gdje će se na svetoj misi blagosloviti med. Sutra, 8. studenoga, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića manifestacija se nastavlja nastupom Hrvatskog pjevačkog društva Lipa, a bit će predstavljeni i rezultati drugog ocjenjivanja meda u Osječko-baranjskoj županiji te se dodijeliti priznanja i održati i predavanja iz područja pčelarstva. U nedjelju, 9. studenoga, u 10 sati bit će na Poljoprivrednom fakultetu održana prva prekogranična konferencija Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, s temom: Prekogranična suradnja u području pčelarstva, mogućnosti u prekograničnoj suradnji i osmišljavanje zajedničkih prekograničnih projektnih ideja i projekata.

Z.RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proizvodnja i prodaja ukrasnog bilja OPG Rešetar, Laduč kraj Zaprešića. Sadnice šimšira lat. Buxus sempervirens oblikovane šišanjem u tzv. "TOPIARY" forme: kugla, stožac, spirala, piramida, kugle na katove, kugla na štapu. Više info o našoj... Više [+]