Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.02.2009.

Maslinarstvo preteklo uzgoj vinove loze

Iako su u maslinarstvu učinjeni veliki pomaci, do postavljenog cilja od 10 milijuna maslinovih stabala, koji treba ostvariti do ulaska u EU, još nas dijeli četiri milijuna nasada

  • 1.576
  • 78
  • 0

Dodjelom priznanja i titule šampiona maslinova ulja, koju je prema ocijeni stručnjaka zaslužilo ekstra djevičansko ulje rovinjskog maslinara Zorana Zaninija, u subotu navečer završena je najveća međunarodna manifestacija maslinara i uljara Sredozemlja »Maslina 2009.«, kojoj je nazočio i njen pokrovitelj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Nakon višegodišnjeg zanemarivanja maslinarstva ta poljoprivredna kultura, koja je po vrijednosti pretekla i vinovu lozu, ponovno postaje najvažnija hraniteljica otočnog i priobalnog stanovništva. Zahvaljujući državnom programu podizanja višegodišnjih nasada, u hrvatskom su maslinarstvu posljednjih godina učinjeni veliki pomaci, što znači da nas do postavljenog cilja od 10 milijuna rodnih maslinovih stabala, koji treba ostvariti do ulaska u Europsku uniju, dijeli još četiri milijuna.
Osim proizvodnje maslinova ulja, koju treba povećati na tri do četiri litre po stanovniku, potrebno je pojačati i izvoz te posebno domaću potrošnju, ali ne po cijenu prelaska iz zakonodavnog okvira u područje sivog tržišta koje je dosad ugrožavalo procvat maslinarstva. Sada su stvorene dobre pretpostavke za domaću poljoprivredu u okviru koje će se nastaviti borba protiv sivog tržišta, a uz uvođenje još strožeg nadzora svi čimbenici u tom složenom procesu, počevši od države, proizvođača i kupca koji dosad nije znao što plaća i po kojoj cijeni, bit će zaštićeni. Svjesni da se uvoz ulja ne može zaustaviti, maslinari i uljari zadovoljni su uspostavom zakonskog okvira koji će u cijelosti regulirati proizvodnju i prodaju maslinova ulja uz jamstvo zaštite kvalitete, deklaraciju i nadzor, što je u interesu svih koji posredno ili neposredno sudjeluju u proizvodnji i plasmanu ulja. Na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Sredozemlja posebno je pohvaljena Splitsko-dalmatinska županija, koja s 18.000 hektara maslinika predvodi hrvatsko maslinarstvo. Novi se nasadi maslina podižu brže od planirane dinamike, no još uvijek se mogu čuti i upozorenja maslinarima i uljarima da ozbiljno shvatite kako državni poticaju nisu socijalna nego ekonomska kategorija. Drugim riječima, cijene moraju pratiti kvalitetu proizvoda i odgovarati njegovoj stvarnoj vrijednosti umjesto da se napuhavaju prema osobnim interesima i potrebama.
Predsjednik Mesić, koji je proglašen prvim hrvatskim vitezom maslinarstva, kazao je kako trebamo očuvati originalne domaće maslinarske sorte, poput istarske bjelice, lastovke, loznice i levantinke, te učiniti sve kako bi do ulaska u Uniju osnažili domaću poljoprivredu, a time i maslinarstvo koje se na Sredozemlju održalo još od biblijskih vremena.

Mesić: Očekujem dobru turističku sezonu
Predsjednik Mesić rekao je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja tijekom posjeta međunarodnoj manifestaciji maslinara Sredozemlja, da on, za razliku od mnogih, očekuje dobru turističku godinu i sezonu. Poručio je kako unatoč kašnjenju s promidžbom svi iz turističke branše moraju učiniti velike napore da pridobiju europske turiste koji zbog recesije neće putovati izvan Europe.

Rad u tijelima komore dobrovoljan je
U zemljama u našem okruženju poljoprivredne komore, a u nekima slučajevima šumarske i regionalne, postoje u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, gdje su jaki socijalni parteri. Rad u tijelima komore dobrovoljan je. Pravo na naknadu imaju samo čelni ljudi komore, a savjetnici imaju pravo samo na povrat troškova. Novac za rad poljoprivredne komore u Štajerskoj dobiva se iz komorske članarine, prihoda vlastite djelatnosti, iz dotacija koje na ime razvoja poljoprivrede dodjeljuje država i općine. Uz to, novac se namiče iz zemljišnog poreza koji komori plaćaju vlasnici zemljišta i zakupci u postotku od osnovice za zemljišni porez. U Njemačkoj mandat direktora poljoprivredne komore traje čak 12 godina, a bira ga skupština komore, dok mandat predsjednika komore, uz mogućnost ponovnog imenovanja, traje tri godine

Dobrila Stella

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru