Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.02.2009.

Maslinarstvo preteklo uzgoj vinove loze

Iako su u maslinarstvu učinjeni veliki pomaci, do postavljenog cilja od 10 milijuna maslinovih stabala, koji treba ostvariti do ulaska u EU, još nas dijeli četiri milijuna nasada

  • 1.560
  • 78
  • 0

Dodjelom priznanja i titule šampiona maslinova ulja, koju je prema ocijeni stručnjaka zaslužilo ekstra djevičansko ulje rovinjskog maslinara Zorana Zaninija, u subotu navečer završena je najveća međunarodna manifestacija maslinara i uljara Sredozemlja »Maslina 2009.«, kojoj je nazočio i njen pokrovitelj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Nakon višegodišnjeg zanemarivanja maslinarstva ta poljoprivredna kultura, koja je po vrijednosti pretekla i vinovu lozu, ponovno postaje najvažnija hraniteljica otočnog i priobalnog stanovništva. Zahvaljujući državnom programu podizanja višegodišnjih nasada, u hrvatskom su maslinarstvu posljednjih godina učinjeni veliki pomaci, što znači da nas do postavljenog cilja od 10 milijuna rodnih maslinovih stabala, koji treba ostvariti do ulaska u Europsku uniju, dijeli još četiri milijuna.
Osim proizvodnje maslinova ulja, koju treba povećati na tri do četiri litre po stanovniku, potrebno je pojačati i izvoz te posebno domaću potrošnju, ali ne po cijenu prelaska iz zakonodavnog okvira u područje sivog tržišta koje je dosad ugrožavalo procvat maslinarstva. Sada su stvorene dobre pretpostavke za domaću poljoprivredu u okviru koje će se nastaviti borba protiv sivog tržišta, a uz uvođenje još strožeg nadzora svi čimbenici u tom složenom procesu, počevši od države, proizvođača i kupca koji dosad nije znao što plaća i po kojoj cijeni, bit će zaštićeni. Svjesni da se uvoz ulja ne može zaustaviti, maslinari i uljari zadovoljni su uspostavom zakonskog okvira koji će u cijelosti regulirati proizvodnju i prodaju maslinova ulja uz jamstvo zaštite kvalitete, deklaraciju i nadzor, što je u interesu svih koji posredno ili neposredno sudjeluju u proizvodnji i plasmanu ulja. Na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Sredozemlja posebno je pohvaljena Splitsko-dalmatinska županija, koja s 18.000 hektara maslinika predvodi hrvatsko maslinarstvo. Novi se nasadi maslina podižu brže od planirane dinamike, no još uvijek se mogu čuti i upozorenja maslinarima i uljarima da ozbiljno shvatite kako državni poticaju nisu socijalna nego ekonomska kategorija. Drugim riječima, cijene moraju pratiti kvalitetu proizvoda i odgovarati njegovoj stvarnoj vrijednosti umjesto da se napuhavaju prema osobnim interesima i potrebama.
Predsjednik Mesić, koji je proglašen prvim hrvatskim vitezom maslinarstva, kazao je kako trebamo očuvati originalne domaće maslinarske sorte, poput istarske bjelice, lastovke, loznice i levantinke, te učiniti sve kako bi do ulaska u Uniju osnažili domaću poljoprivredu, a time i maslinarstvo koje se na Sredozemlju održalo još od biblijskih vremena.

Mesić: Očekujem dobru turističku sezonu
Predsjednik Mesić rekao je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja tijekom posjeta međunarodnoj manifestaciji maslinara Sredozemlja, da on, za razliku od mnogih, očekuje dobru turističku godinu i sezonu. Poručio je kako unatoč kašnjenju s promidžbom svi iz turističke branše moraju učiniti velike napore da pridobiju europske turiste koji zbog recesije neće putovati izvan Europe.

Rad u tijelima komore dobrovoljan je
U zemljama u našem okruženju poljoprivredne komore, a u nekima slučajevima šumarske i regionalne, postoje u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, gdje su jaki socijalni parteri. Rad u tijelima komore dobrovoljan je. Pravo na naknadu imaju samo čelni ljudi komore, a savjetnici imaju pravo samo na povrat troškova. Novac za rad poljoprivredne komore u Štajerskoj dobiva se iz komorske članarine, prihoda vlastite djelatnosti, iz dotacija koje na ime razvoja poljoprivrede dodjeljuje država i općine. Uz to, novac se namiče iz zemljišnog poreza koji komori plaćaju vlasnici zemljišta i zakupci u postotku od osnovice za zemljišni porez. U Njemačkoj mandat direktora poljoprivredne komore traje čak 12 godina, a bira ga skupština komore, dok mandat predsjednika komore, uz mogućnost ponovnog imenovanja, traje tri godine

Dobrila Stella

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska ide naprijed, pred nama su naše najbolje godine, kao nacija i u zajednici EU. 💪 Za manje od tri mjeseca 20 milijuna tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. To je gigantski izazov i nužno je koordini... Više [+]