Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.02.2009.

Maslina Split 2009

Predsjednik Stjepan mesić zauzeo za brži razvoj maslinarstva ističući kako, osim šest milijuna rodnih maslinovih stabala, u Hrvatskoj treba obnoviti još četiri milijuna zapuštenih stabala

  • 1.614
  • 80
  • 0

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u subotu se u Splitu otvarajući Sajam maslinara Sredozemlja »Maslina Split 2009.« zauzeo za brži razvoj maslinarstva ističući kako, osim šest milijuna rodnih maslinovih stabala, u Hrvatskoj treba obnoviti još četiri milijuna zapuštenih stabala kako bi se povećala proizvodnja ulja te domaća potrošnja i izvoz ulja. Sajam maslinara »Maslina Split 2009.« održava se petu godinu zaredom, a ove je godine okupio maslinare iz 14 zemalja.

Predsjednik Mesić je istaknuo potrebu očuvanja originalnih domaćih maslinarskih sorta: istarske bjelice, lastovke, loznice i levantinke. »Maslinovo ulje je hrana, začin, jelo i afrodizijak«, rekao je predsjednik Mesić, što je izazvalo smijeh nazočnih. Predložio je da se dio zemljišnih površina koje su nakon Drugoga svjetskog rata pošumljene i od kojih, kako je rekao, nema nikakve koristi pretvori u maslinike i vinograde. »Maslina je simbol Mediterana jer su maslinova stabla najstarija na Mediteranu od kojih neka potječu i iz biblijskih vremena. Maslinova grančica je simbol mira«, rekao je, dodajući da je u Hrvatskoj nužan razvoj maslinarstva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što očekuje od turističke sezone predsjednik Mesić je rekao kako, za razliku od mnogih, očekuje dobru turističku godinu i sezonu. Po njegovoj ocjeni, hrvatski turizam mora žurno učiniti sve da pridobije europske turiste koji zbog recesije neće putovati izvan Europe te traže nova odredišta za godišnji odmor u Europi. Dodao je kako već kasnimo s promidžbom kojom bismo »preuzeli dio turista koji treba i može doći u Hrvatsku«.
Odgovarajući na pitanje o perspektivi hrvatske poljoprivrede, predsjednik Mesić je rekao da su tu učinjene pogreške. »Svagdje u Europi zemljište je okrupnjavano, a mi smo išli obrnutim smjerom - parcelizirali smo bogatstvo koje smo stvorili. Sada to zemljište moramo ponovno grupirati i gubimo ritam«, rekao je.

Predsjednik Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije Sinaj Bulimbašić tom je prigodom izvijestio predsjednika Mesića kako je odlučeno da ga se proglasi prvim hrvatskim knezom maslinarstva. Kao prvi hrvatski knez maslinarstva, predsjednik Mesić na svečanosti je dodijelio više priznanja zaslužnima za unaprjeđenje i popularizaciju maslinarstva.

Za današnjeg boravka u Splitu predsjednik Mesić je u blizini hotela »Zagreb«, gdje se održava Sajam »Maslina Split 2009.«, posjetio Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te je razgledao vinograd i vinski podrum. Također je razgledao laboratorij za senzorsko ocjenjivanje ulja i vinski laboratorij, a sastao se i razgovarao sa studentima međusveučilišnog studija mediteranske poljoprivrede. [Hina]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Opis sela u jednoj fotografiji. Predvečerje nakon teškog rada s Dinare doma u Kijevo. #RuralFoto #selo