Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje 2022.
  • 10.11.2022. 13:30

Martinje se obilježava diljem zemlje - gdje otići?

Ljubav prema vinu sv. Martina je potaknula da uvede običaj krštenja mošta koji se i dan danas slavi diljem Lijepe naše.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.814
  • 108
  • 0

"Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal", stihovi su koji se najčešće ore Zagorjem na blagdan sv. Martina koji obilježavamo 11. studenog.

Legenda kaže da je ovaj svetac bio veliki ljubitelj vina, a i vinogradar. Njegova ljubav prema tome potaknula ga je da uvede običaj krštenja mošta koji se i dan danas slavi diljem Lijepe naše.

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Sv. Ivanu Zelini, ali sve češće i na istoku Hrvatske te u Istri i Dalmaciji.

Svi putevi vode u…?

I ove godine Martinje je na Međimurskoj vinskoj cesti od 11. do 13. studenog. U petak 11. studenog, u Domu kulture Štrigova od 18 sati očekuje vas Mlado Međimurje gdje ćete moći degustirati mlada vina. Također, tijekom cijele večeri ponudu će upotpuniti OPG-ovi sa svojim domaćim proizvodima.

Martinje u Međimurju slavi se od 11. do 13. studenog i u Svetom Martinu na Muri. U subotu 12. studenog sve okupljene u 11 sati očekuje natjecanje u kuhanju svetomartinskog vinskog gulaša, nakon čega program donosi Stand up show Aleksandra Lazića, sajam i prezentacija proizvoda lokalnih OPG-ova te feštu uz živu glazbu. Cijeli vikend obilježavaju i brojna događanja u samim vinarijama i ugostiteljskim objektima, što garantira dobar provod.

Proslava će se održati i u subotu, 12. studenog u 15 sati ispred kurije "Omilje" u Donjoj Drenovi. Radi se o zanimljivom i zabavnom dramaturškom prikazu koji će predvoditi preštimani i veleučeni martinjski biškup Borko sa svojim pajdašima. U Muzeju Sveti Ivan Zelina očekuje vas izložba pod nazivom "Martinje i martinjski običaji". Moći ćete kušati i vina zelinskih vinara kao i autohtono vino Kraljevinu Zelinu.

Neki mošt krste i dva puta

Pod imenom Martinje & Okusi jeseni krije se jesenski sajam s mnoštvom štandova s bogatom i ukusnom ponudom, obred krštenja mošta i zabavan glazbeni program u Šetališnoj zoni grada Požege. Održava se 12. studenog od 8 do 17 sati. Iako se stari običaj proslave Martinja preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, no oni ipak nisu zaboravljeni.

U suradnji s HPD Gojzerica i HPD Sokolovac organiziran je izlet Požeškom gorom i to upravo Martinjskim putem. Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog biskupa, održat će se u predvečernjim satima uz nastup Požeških tamburaša. Tijekom oba dijela programa uz gastronomsku ponudu Funky food-a, vinari požeškog kraja u svojim će vinskim kućicama u ponudi imati besplatnu degustaciju.

Na gruntu obitelji Dianežević Etno udruga Kurilovec 12. studenog priprema tradicionalnu proslavu turopoljskog Martinja. U ceremoniji krštenja mošta, koja počinje u 14 sati, sudjelovat će brojne udruge i kulturno-umjetnička društva

Blagdan svetog Martina treba dostojno proslaviti, kakvo nas vrijeme očekuje?

U Dugom Selu, gradu svetog Martina, ozbiljno shvaćaju martinske svečanosti pa mošt krste čak dvaput. Tako će u četvrtak 10.11. u 18 h u Gradskom vinogradu na Martin bregu članovi udruge Terra Sancti Martini krstiti most, a organiziraju I noćno čuvanje mladog vina dok će u petak u 19 h, tradicionalnu svetkovinu krštenja mošta u Gradskoj sportskoj dvorani predstaviti KUD Preporod.

Policija upozorava

S obzorom da ovih dana većina ljudi potegne za kojom kapljicom više iz policije pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkoholna pića.

"S ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, aktivnosti ćemo dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola", navode uz upozorenje da će ovih dana provoditi pojačane mjere nadzora.


Tagovi

Martinje Događaji Manifestacije Krštenje mošta Sv. Martin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]