Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasijada
  • 25.02.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Margeta: Unatoč toploj zimi, na osječkoj Kobasijadi vrhunski proizvodi

Uvjete koje smo nekada imali zahvaljujući vremenskim uvjetima, moramo prenijeti u pušnice i komore danas, poručuje profesor Vladimir Margeta.

Foto: Printscreen Youtube
  • 715
  • 32
  • 0

Čak 52 uzorka kobasica i 29 kulenovih seka dostavili su proizvođači suhomesnatih delicija sa šireg područja na tradicionalnu Kobasijadu u organizaciji osječke Udruge proizvođača domaće slavonske kobasice "Donjogradski kobasičar". Iako je afrička svinjska kuga uzdrmala tržište, a topla zima zakomplicirala sušenje, ove su godine postignuti neočekivano kvalitetni proizvodi, kažu ocjenjivači.

"U zadnjih pet godina ovo je najbolja Kobasijada. Moram priznati da je bilo zbilja vrhunskih primjeraka", rekao je Vladimir Margeta, profesor na katedri za svinjogojstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Dodaje kako su proizvođači uspjeli kontrolirati te uvjete, pa i u komorama u kojima se mogu kontrolirati uvjeti zrenja, sušenja i dimljenja.

Koje uvjete je ispunio pobjednik natjecanja?

Iako je svaki zalogaj odličan, ocjenjivači idu korak dalje i traže onaj vrhunski. Ove godine pobjednička kobasica opravdala se upravo u izvrsnosti.

"Ovitak je prirodni, nema izbočina i grbavog omota. Dobre je čvrstoće, nema tragova plijesni. Gledajući strukturu, nema tamnog ruba, nije ni predimljena, a ni zasušena vjetrom. Ima prirodnu boju, znači da je meso zrelo i da je korištena domaća paprika. Raspored masnog tkiva je također dobar", objasnio je Margeta dodajući da se ovo odnosi i na pobjednika u kategoriji kulenova seka.

Za razliku od kobasica koje su već sada dozrele, njima još nije vrijeme za prezentaciju. Ipak, stručno oko može procijeniti da neće biti većih problema kroz još koji tjedan.

Manje prilagodbe dovoljne za kvalitetan proizvod

Iako neki misle da je teško premostiti problem toplih zima i da će takozvane pušnice nestati, a samo se vlasnici komora othrvati, Margeta kaže da to ne mora biti tako te da već manje prilagodbe mogu biti dovoljne. Odnosi se to na dobru izoliranost te klima komore odnosno ventilatore, ovlaživače ili odvlaživače zraka.

"Uvjete koje smo nekada imali zahvaljujući vremenskim uvjetima, moramo prenijeti u pušnice i komore danas", poručuje.

"Znam da je ovdje velik dio dimljen klasičnim dimljenjem u pušnicama ili sušen na tavanu. Ljudi pokušavaju i kombiniraju tradiciju i tehnologiju", rekao je Damir Lukač, predsjednik Udruge "Donjogradski kobasičari" Osijek.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Kobasijada u Osijeku Donjogradski kobasičar Damir Lukač Vladimir Margeta Ocjenjivanje kobasica Kulenova seka Kvaliteta kobasice Pušnice Komore za sušenje mesa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com