Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovlja
  • 27.07.2018. 12:00

Manifestacija Jakovlja - najveća fešta Kanfanara uz smotru istarskih volova

S ciljem osvješćivanja javnosti o tome kako je Istra na rubu da u potpunosti izgubi ovaj svoj najveći simbol, Kanfanarci su osmislili smotru volova na kojoj se sve od onda održava i izbor najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg istarskog vola. 

Foto: visitkanfanar.hr
  • 445
  • 38
  • 0

Posljednjeg vikenda u mjesecu srpnju tradicionalno se održava Jakovlja – najveća fešta Kanfanara. Kako navode iz Općine, od davnina su se na ovom području organizirali stočni sajmovi pored ruševina nekadašnjeg samostana posvećenog ovom svecu, na raskrižju nekoliko općina.

"Početkom 90-ih godina 20. stoljeća tradicija je obnovljena, a smotra istarskih volova postala je njezin centralni događaj. Naime, tih je godina istarskih volova (boškarina) u Istri bilo jako malo i cijeloj je pasmini opasno prijetilo izumiranje. S ciljem osvješćivanja javnosti o tome kako je Istra na rubu da u potpunosti izgubi ovaj svoj najveći simbol, Kanfanarci su osmislili smotru volova na kojoj se sve od onda održava i izbor najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg istarskog vola. 

S godinama, dobrim dijelom i zahvaljujući Jakovlji, broj je istarskih volova rastao, iako pasmina nikad nije prestala biti ugrožena. I danas na kanfanarsku smotru dolaze ponosni vlasnici boškarina s ovim preko tone teškim životinjama. Nakon otvaranja smotre, u svečanoj se povorci odlazi prema javnoj vazi gdje se biraju najteži boškarni, a potom i u valu gdje se prikazuje kako se je nekada oralo s volovima. U ovoj se zanimljvoj vještini mogu okušati i posjetitelji", stoji na stranici Općine Kanfanar. 

Jakovlja je, dodaju, danas obogaćena i raznim drugim programima, pa se tako u petak može uživati u gastro showu Fužijada tijekom kojeg se može naučiti kako se izrađuje i priprema ova najpoznatija istarska tjestenina. Naravno, fuži se mogu i kušati, i to s različitim umacima.


Tagovi

Kanfanar Jakovlja Istarsko govedo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?