Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani hrvatskog turizma
  • 09.10.2019. 09:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

Manifestacija HeadOnEast istaknula bogatstvo i blještavilo Osijeka i Slavonije

Spoj starog i novog, igra mraka i svjetla, brojni sadržaji na svakom uglu koji pozivaju na druženje i uživanje, izvukli su na površinu pravi duh Osječana i Slavonaca, toplih i gostoljubivih ljudi.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 434
  • 60
  • 0

Činjenica da su se Dani hrvatskog turizma po prvi put organizirali u unutrašnjosti Hrvatske, na području Slavonije, Baranje i Srijema proteklih je dana pozitivno odjeknula u javnosti i s odobravanjem dočekana i u Osijeku. Očekivanja su bila velika, a čini se da su itekako opravdana. Osim službenog dijela, susreta turističkih djelatnika, posjeta visokih državnih dužnosnika i dodjela nagrada i priznanja, šarmu tog događaja pridonijela je manifestacija HeadOnEast održana u osječkoj Tvrđi od 3. do 5. listopada. Ljepota tog starog dijela grada dobro se uklopila u raskoš bogatog programa, a ulice i pročelja starih zgrada izvrsno su podnijeli novo, blještavo ruho.

Igra svjetla poput blagdanskog blještavila

Naime, večeri u baroknoj Tvrđi podsjećale su tih dana na mjesto iz bajke, pune glazbe, svjetla, raznobojnih svjetlosnih efekata i žamora zadovoljnih posjetitelja. Osječani, kao i gosti iz drugih gradova i zemalja svojim dolaskom upotpunili su opći dojam i pokazali kako nikako nije riječ o pustom gradu koji nema što ponuditi. Baš suprotno – spoj starog i novog, igra mraka i svjetla, brojni sadržaji na svakom uglu koji pozivaju na druženje i uživanje, izvukli su na površinu pravi duh Osječana i Slavonaca, toplih i gostoljubivih ljudi. O tome svjedoče i posjetitelji koji su s nama podijelili svoje dojmove.

Igra svjetla oduševila je Osječane, ali i goste (Foto: Melita Berečić)

Osječanka Slavica Eklić oduševljeno je rekla da joj se sviđa baš svaki detalj manifestacije HeadOnEast te da bi bilo lijepo kada bi trajala više dana. Zadovoljna je bila i njezina prijateljica Višnja Vekić Kljaić:

"Predivno mi je ovdje, najljepši mi je ovaj kaleidoskop – zanimljivo mijenjanje svjetla i uzoraka na starim zgradama. Radim u vrtiću i često postavim lampice na sve strane pa me kolegice zadirkuju i pitaju: ''zar je već stigao Božić?'' Danas sam im poslala fotografije iz blještave Tvrđe i napisala da je eto, i u Tvrđu već stigao Božić. Sviđa mi se i sajamski dio, štandovi s hranom i pićem, no to je već viđeno, ali ovaj festival svjetla me stvarno oduševio, nisam mogla ni sanjati da će to doći u Osijek. Odgajateljica sam u vrtiću i čini me se da je djeci ovdje najzanimljiviji veliki osvijetljeni komarac od slame, ali i ovi senzorički poticaji koji su svuda oko nas. Sviđa mi se što su Dani turizma u Slavoniji jer mi to stvarno zaslužujemo i mislim da bi bilo dobro da manifestacija traje dulje, rekla je ova Osječanka.

Lijepi dojmovi turistica iz Vojvodine

Nešto dalje od trga u jednoj od uličica pretvorenoj u luksuzni salon, udobno smještena u naslonjač sjedila je Branka Ranković, također Osječanka.

"I jučer sam bila ovdje, sviđa mi se ova masa ljudi, šarenilo i bogata ponuda. S prijateljicom sam prošetala ulicama Tvrđe, razgledala što se nudi i probala dosta toga – kobasice, švarglu, čvarke i vino, a nakon odličnog koktela sjela sam ovdje i evo sjedim već pola sata", rekla je gospođa Branka uz osmijeh.

Među šetačima u Tvrđi bila je i Slavica Vukadinović iz susjedne Vojvodine: "Došla sam u posjet rodbini i drago mi je što je to baš ovaj vikend kad osječka Tvrđa posebno blista. U ovakvom okruženju vrijeme zaista brzo prolazi, a gdje god da se okrenem događa se nešto zanimljivo. Nakon razgledanja štandova, uživat ću u vinu i koncertu na Večeri vina i umjetnosti. Mislim da je ova manifestacija odlična i vratit ću se kući puna lijepih dojmova“.

Bez komaraca ništa, a ovaj od slame je daleko draži svima (Foto: Melita Berečić)

Iz Vojvodine je došla i Danica Filipić koja je iz Novog Sada stigla zbog Večeri vina i umjetnosti. "Vidjela sam u Novom Sadu jumbo plakat s reklamom za Večer vina u Osijeku i odlučila doći jer sam ljubiteljica vina, a znam da ih u Slavoniji i Baranji ima stvarno finih. Došla sam sa sestrom, a dodatno me iznenadio događaj HeadOnEast koji mi se zaista sviđa – od mudro smišljenog naziva do toga kako je zamišljen i izveden. I ranije sam rado dolazila u Osijek, ali ovaj put sam ga doživjela u drukčijem, blještavijem obliku. Moram reći da su me oduševili i okusi vina baranjskih vinara koja sam kušala. Namjeravam i ponijeti koju bocu kući kao suvenir, istaknula je ova turistica. 

Prema ovim dojmovima i općem osjećaju vedrine i dobrog raspoloženja kojim je zračila Tvrđa proteklog vikenda, lako je zaključiti kako su organizatori manifestacije Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica OBŽ-a uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i suradnju s ostalim slavonskim županijama napravili pun pogodak za promociju turizma u ovom dijelu Hrvatske.


Tagovi

Dani hrvatskog turizma HeadOnEast Manifestacija Osijek


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]