Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruge
  • 13.03.2023. 09:00
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Lanci održivosti - konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe

Kako funkcionira moderno zadružno poslovanje, što je to etična banka, a što reciklirano imanje - odgovore daju stručnjaci na konferenciji u Šibeniku.

Foto: Boris Stanić
  • 1.337
  • 294
  • 0

Da je lakše prodati proizvod kada si udružen s drugim proizvođačima, znaju mnogi poljoprivrednici i ribari, ali se nerado odlučuju za zadružno poslovanje.

Mnogi od njih zadruge vezuju uz neslavno razdoblje komunizma, dok njihovi europski kolege ne dijele to mišljenje, udružuju se, brendiraju proizvode i šire svoja tržišta već godinama. Sve to uz izdašnu potporu EU fondova.

Zadružno poslovanje je nositelj poljoprivredne i ribarske proizvodnje u svijetu, dok u Hrvatskoj uvelike kaska. Vjerojatno stoga, što osim relikta prošlosti, ljudima nedostaje informacija i stručnog znanja. 

Upravo je to bio predmet rasprave u konobi šibenskog ribara Ante Skelina, jednog od osnivača lokalne akcijske grupe u ribarstvu – FLAG Lanterna. Tamo se rodila ideja za organizacijom događaja koji će okupiti poljoprivrednike i ribare, te im pokazati kako funkcioniraju moderne zadruge s primjerima iz prve ruke i stručnjacima koji će odgovoriti na nedoumice koje možda imaju.

Tako će se u Šibeniku 22. ožujka 2023. godine, s početkom u 10 sati, održati konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe - "Lanci održivosti“. Organiziraju je lokalne akcijske grupe s područja Šibensko – kninske županije: LAGUR Lanterna, LAGUR Galeb i LAG More 249, uz podršku Inkubatora za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut.

U sklopu konferencije predviđene su dvije panel rasprave na kojima će sudjelovati renomirani eksperti iz područja zadružnog poslovanja, održivog razvoja, kratkih lanaca opskrbe u poljoprivredi i ribarstvu.

Etična banka i solidarna ekonomija

Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje govorit će o prvoj digitalnoj etičnoj banci, koju osnivaju u Hrvatskoj. Sergej Lugović, osnivač Vesele motike prenijet će iskustva o urbanoj poljoprivredi, novim dostignućima agro tehnike te o integraciji zelenih tehnologija u građevinske projekte.

Jedan od najboljih hrvatskih chefova, Rudolf Štefan na konferenciji će opisati suradnju s malim proizvođačima, na čijim proizvodima gradi svoju kulinarsku filozofiju, a koja mu je donijela brojne nagrade i Michelinovu zvjezdicu.

Prijavite se na konferenciju OVDJE

Fabijan Peronja iz WWF Adria predstavit će projekte suradnje s ribarima, putem kojih su osnovali dvije ribarske zadruge i financirali projekte.

Šime Kosor iz Omega 3 će predstaviti put kojim su postali jedna od najuspješnijih europskih ribarskih zadruga i koja je svojim proizvodima osvojila europsko tržište.

Edukator i koordinator EU mreže za solidarnu ekonomiju s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Dražen Šimleša govorit će o prehrambenom suverenitetu te radu na recikliranom imanju.

Na panelu će sudjelovati i lokalni proizvođači poput Ane Šikić (OPG Piškera) i Mladena Sarajlića (Capra Domestica) koji će pričati o svojim iskustvima u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.

Između dvije panel rasprave održat će se manifestacija - intermezzo gdje će se u simbiozi lokalnih proizvoda predstaviti proizvođači hrane i pića iz Šibensko-kninske županije: Obrt za ekološku proizvodnju Stone, OPG Reljanović, OPG Malo Blago, OPG Buntić, OPG Bulat, te vinarije Testament, Rak i Baraka.

Sudjelovanje na konferenciji se ne naplaćuje, a možete se prijaviti ovdje. 

"Krajnji cilj ove konferencije je ispitati interes potencijalnih članova, za koje ćemo onda organizirati edukativne radionice, kako bi se krenulo u proces osnivanja zadruge“, rekao je Ante Sladoljev, iz LAGUR Galeb, jednog od organizatora.

Očekuju se zanimljive rasprave i nove informacije koje će pridonijeti povezivanju malih proizvođača i ribara s ugostiteljskim objektima, kreiranju kratkih lanaca opskrbe za održivu ekonomiju, ali i turizam – odnosno promicanje strategije “od polja do stola, od mora do stola”

Program konferencije pronađite ovdje.


Tagovi

Lanci održivosti LAGUR Galeb LAGUR Lanterna LAG More 249 Rudolf Štefan Šime Kosor Ante Skelin Fabijan Peronja Goran Jeras Sergej Lugović Dražen Šimleša OPG Piškera Capra Domestica Inkubator za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut Ante Sladoljev Danijel


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/