Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna sela
  • 26.12.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

LAG Strossmayer osvojio prvo mjesto na Natječaju za Pametna sela

Osječko - baranjska županija provela je Javni natječaj u kojem je s ukupno 200.000 kuna nagradila dvadeset najinovativnijih od ukupno pristiglih 47 ruralnih ideja na ovom području.

Foto: Facebook/ Osječko-baranjska županija
  • 383
  • 15
  • 0

Pametna sela su zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. U svrhu poticanja, educiranja i aktiviranja lokalnih čimbenika Osječko-baranjska županija prepoznala je važnot ovoga koncepta te provela Javni natječaj.

"Pristiglo je ukupno 47 ideja na ovom području sa željom i voljom da unaprijede ruralni kraj. Prvo mjesto osvojio je LAG Strossmayer za projekt pod nazivom Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli i 30.000 kuna“, rekao je župan Ivan Anušić prilikom dodjele nagrada.

Dodao je kako je smisao projekta potaknuti razvoj ruralnih područja, a kroz ovakve projekte čini se korak više prema tom cilju te da će oni biti realizirani uz financiranje iz fondova EU.

Za pametna sela EU izdvojila 2,4 milijarde eura

Drugu nagradu i 25.000 kuna dobila je Općina Erdut za projekt Lokalna hrana za lokalni razvoj, dok je treća nagrada (20.000 kuna) pripala Udruzi za kreativni razvoj Slap za (P)OKRET – pametna kreativna ekonomija.

"U našoj smo se projektnoj ideji bazirali na to da bicikle više ne koristimo samo u turističke svrhe nego da oni budu dostupni svim mještanima i da imamo novu vrstu jeftinog, javnog prijevoza“, pojasnila je za Osječku televiziju predsjednica LAG-a Strossmayer Božana Rogalo.

Podsjećamo, Europski parlament je na plenarnoj sjednici održanoj u ožujku 2019. godine, prihvatio Pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine te donio odluku o financiranju ovog koncepta iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s najmanje 2,4 milijarde eura, ali i s mogućnošću dodatnog financiranja iz ostalih fondova EU.

Mogu li "Pametna sela" spasiti pusta sela Hrvatske?

"Iskustva koja sada imamo iz ovoga Natječaja prenijet ćemo na iduću godinu. Nadamo se da će se situacija s koronom popraviti i da ćemo moći održati međunarodnu konferenciju u kojoj će sudjelovati europski parlamentarci koji će nam prenijeti iskustva iz Europe“, poručio je pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević.

Više o projektu možete pogledati u videu: 


Tagovi

Natječaj OBŽ Pametna sela Lag Strossmayer Općina Erdut Udruga Slap


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!