Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinodar
  • 14.06.2015. 16:50

Kvalitetom vina ćemo se razlikovati od drugih!

17. međunarodna izložba vina Vinodar i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije!

  • 167
  • 17
  • 0

"Kvalitetom vina ćemo se razlikovati od drugih europskih zemalja", 5. je lipnja na otvorenju jednotjedne manifestacije međunarodnog festivala vina 17. Vinodara, rekao ministar poduzetništva i trgovine Goran Maras.

"Prošle godine su vinari putem pet natječaja prvi put iz EU fondova mogli izvući gotovo 12 milijuna eura, isto kao i ove godine, u kojoj je bilo zasad sedam natječaja, od kojih su još dva uvijek otvorena", izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić. Gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik izvijestio je o rezultatima ocjenjivanja uzoraka vina, među kojima su bili i uzorci iz Češke.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs se prisjetio prošle loše vinogradarske godine. Među gostima su bili prisutni ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Ivan Pejić, direktorica turističke zajednice BBŽ Jasna Vaniček-Fila, nekoliko saborskih zastupnika, gosti iz prijateljskog grada Tuzla u Bosni i Hercegovini i lokalne uprave i institucija.

Vinodar je otvorio ministar poduzetništva i trgovine Goran Maras

Vinski festival je sadržavao i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije. Goste iz Zagreba došli su za simboličnu cijenu posebnim prijevozom. Na tradicionalnom sajmu proizvoda i starih zanata izlagalo je stotinjak prodavača vina, drugih proizvoda i suvenira. Bogata je bila i ponuda cvijeća.

Kulturno-umjetnička kolonija

U dopodnevnim satima 6. lipnja, u centru je bio organiziran defile gradom, u kojem su sudjelovali KUD-ovi Kamen Sirač i Zvonko Cerić iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), KUD Frankopan iz Severina na Kupi te zastupnici češke, srpske i mađarske manjine. U parku blizu dvorca se održavala likovna kolonija, na kojoj je sudjelovalo više od 30 umjetnika iz okolice, kao i iz Šibenika.

Tijekom tjedna su se u Daruvaru održali izbori županije za miss, a u kinu je održana kazališna predstava Strah od života, kojoj je prethodila projekcija čeških dokumentaraca Šumné stopy. Organizirano je i drugo foto-natjecanje Vinoklik i bezbroj atrakcija za djecu. Vinari su predstavili svoju ponudu na večerima vinara. U ugostiteljskim objektima su se nudili češki specijaliteti s najvećom atrakcijom, volom na ražnju i ribama na rašljama.

Sportaši su sudjelovali na zumba partyu, teniskom turniru i biciklijadi Daruvar-Đulovac. Pučka fešta i sajam, uključujući koncerte grupa Vatra, Opća opasnost i Begini su se održavali tokom vikenda. Spektakularan događaj, koji je organizirao grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar-Papuk i Daruvarska vinska cesta, uz podršku ministarstva poljoprivrede, ministarstva poduzetništva i BBŽ završio je vatrometom.

70% uzoraka vina dobre je kvalitete

Dodijeljene su tri velike zlatne medalje (Badel 1862 Vinarija Daruvar, Feravino Feričanci i Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice), 32 zlata (uglavnom daruvarske vinarije: Badel 1862 i Lotada te Feravino Feričanci), 29 srebra, 17 bronci, 4 priznanje i sedam uzoraka je eliminirano. To je rezultat komisije, koji je donesen 20. svibnja u daruvarskom dvorcu. Ukupno se ocjenjivalo 92 uzorka vina. Stručno povjerenstvo pod vodstvom Dunje Mežnarić i Marije Kušćar je bilo zadovoljno i bez obzira na lošu prošlu godinu 70% uzoraka vina bilo je dobre kvalitete.

Na Vinodaru je održana i regionalna procjena Sauvignona - najbolji je bio Sauvignon ledene berbe 2014 Vinarije Badel 1862 Daruvar i Graševina 2014 Josipa Gašparića iz Đurđevca. Uspješna su bila i češka vina - na Vinodaru su se pojavila četiri uzorka: Pavao Jurak sa bijelom mješavinom je dobio srebro i zlato za Zweigelt te tvrtka Reva Rakvice dva zlata za Frankovku i Veltínské zelené.

U defileu manje sudionika i strojeva

Najveća atrakcija Vinodara je tradicionalni defile, gdje se i ove godine prikazalo kako se vinova loza uzgaja i kako se od rimskih vremena do danas proizvodi vino. Na čelu defilea bile su mažoretkinje, češka glazba iz Daruvarskog Brestovca, kostimirani predstavnici Rimske republike sa replikom drevnog carskog kupa, grofovski par Janković i udruženje Lido iz Dobrovca. Nosila su se tri najbolja vina, koja su osvojila veliku zlatnu medalju. Prikaz rezanja vinove loze (Badel 1862), te kako se njeguje, kako se dobiva vino (žene iz Donjeg Daruvara, Zajednica Mađara Grubišno Pole), pokazali su žene i muškarci KUDova, kosila se i trava (Bedem ljubavi i Pčelarska udruga), bralo se grožđe (Češka beseda Gornji Daruvar). Na alegorijskim kolima su dijelili vino sv. Vincent i sv. Martin (Vinogradarska udruga i KUD Kamen Sirač i kulturne udruge Kamen Sirač, Frankopan iz Severina na Kupi, Zvonko Cerić iz Tuzle (BiH) i drugi).


Fotoprilog


Tagovi

Vinodar Zoran Vasić Dalibor Rohlik Damir Bajs Sajam tradicionalnih proizvoda Vinodar Vinski festival KUD Umjetnička kolonija Ivan Pejić Zvonko Cerić Kamen Sirač Kvaliteta vina


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije