Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj hrane
  • 25.03.2016. 10:30

Kupuj od susjeda!

Svaki proizvođač amater trebao bi uzgajati na ekološki način, što podrazumijeva brigu o plodoredu, združenosti kultura i tlu.

Foto: Biovrt
  • 575
  • 470
  • 0

Ekološki uzgoj u obiteljskim vrtovima omogućuje zdraviju, raznovrsniju i vitaminima bogatiju prehranu. Stoga je na području Hrvatske raširena proizvodnja povrća za vlastite potrebe.

"U Požeško-slavonskoj županiji djeluju brojni mali proizvođači koji uglavnom uzgajaju razne kulture za svoje potrebe što je najvažnije u opskrbi domaćinstava hranom. Sve drugo kupljeno povrće upitne je kvalitete. Svaki proizvođač amater trebao bi uzgajati na ekološki način što podrazumijeva brigu o plodoredu, združenosti kultura i tlu koje treba sadržavati minimalno tri posto humusa. Sve to zahtijeva jako malo truda, a poboljšava uzgoj", istaknula je Snježana Pešut Pilon iz Savjetodavne službe.

Prema riječima naše sugovornice, postoji rješenje i za višak plodova.

S malo truda do kvalitetnije hrane

"Uzgajivači uvijek mogu međusobno razmjenjivati ili prodavati plodove. Namjera je da spomenuti način suradnje zaživi i kod nas. Kako bi saznali jedni za druge, sami proizvođači bi trebali na temelju povjerenja pokrenuti takav sustav. Cilj je da mali uzgajivači kupe povrće kod susjeda ili drugog ekološkog proizvođača s našeg područja".

Više informacija o ekološkom uzgoju povrća i kratkim lancima opskrbe predstavljeno je na predavanju u prostorijama požeške tvrtke Grbić d.o.o. Riječ je o seriji edukacijskih radionica pod nazivom Prehrana i vaše zdravlje. Sljedeće predavanje na temu mahunarki planirano je za 29. ožujka.

Foto: Biovrt


Tagovi

Snježana Pešut Pilon Ekološki uzgoj Razmjena povrća Požeško-slavonska županija Uzgoj za vlastite potrebe


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]