Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 07.07.2013.

Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti

Manifestacija je započela natjecanjem kosaca u kosidbi, te prikazom starih vještina otkivanja kose odnosno pripremanja kose za početak žetve

  • 573
  • 104
  • 0

Kako se nekada želo i koji su se još poslovi obavljali na seoskim domaćinstvima u Slavoniji nekada u vrijeme žetve, sve se to moglo vidjeti ovoga vikenda na Ilijinom i Rezinom stanu nedaleko Županje na kojem je održana priredba Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

A kako se to radilo vjerno su prikazali članovi županjskih kulturno-umjetničkih društava i Konjogojske udruga Stari grančar okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Manifestacija je započela natjecanjem kosaca u kosidbi, te prikazom starih vještina otkivanja kose odnosno pripremanja kose za početak žetve. Za sve posjetitelje među kojima su se našli i gosti pristigli u Županju posebnim vlakom Žetelac express iz Zagreba, pripremljen je domaći slavonski doručak na slamnatom stolu s neizostavnim slavonskim specijalitetima - kulinom, kobasicom, čvarcima, domaćim sirom i kruh iz krušne peći.

"Kosci će kositi, rukovedalje srpom skupljati žito a muškarci vezači skupljati otkose žita te ih vezati vezicama u snopove, koji će se tovariti u za to pripravna zaprežna kola. Nakon toga kočijaš će snopove dovozi zaprežnim kolima do guvna, odnosno mjesta vršaja gdje će razrezane snopove špajzer ubacivati u bubanj vršalice, dreša koji će odvajati zrnovlje od košuljice - pljeve. Zrnovlje će curiti u vreće, slamu će elevator prenosi na kamaru a čitav će ovaj proces pogoni starinski traktor. Zatim će jedni vezati vreće sa žitom, drugi će ih vagati a biti će posla i oko skupljanja slame i pljeve. Kada se posao oko žetve završi, baš kao u davna vremena, slijedi objed koji se sastoji od nesvakidašnjeg guščjeg paprikaša tradicionalnog žetvenog jela, kruha iz krušne peći te domaćih slavonskih kolača", pojasnio je "glavni" dio programa direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić.

I sami su posjetitelji imali priliku zasukati rukave te se okušati u žetvenim poslovima, kositi, vezati snoplje, razgledati starinske strojeve, voziti se zaprežnim kolima, degustirati bogatu slavonsku gastro ponudu i nezaboravnu šljivovicu, sudjelovati u igrama poput gađanja tikvica i bacanja potkova, razgledati sajam s mnoštvom izlagača slavonskih suvenira, rukotvorina, zlatoveza, narodnih nošnji, eko proizvoda, te uživati u prikazu starih zanata.

Najboljim proizvođačima-kooperantima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2012. godini dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje.

Autor: Alen Kuns


Tagovi

Žetva Manifestacija Kruh Prošlost Kosci Žito Rukovedalje Zaprežna kola Turistička zajednica Stan Traktor


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]