Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arboretum Opeka
  • 11.07.2022. 13:30
  • Varaždinska, Marčan, Vinica

Kroz centar kompetentnosti u poljoprivredi do razvoja sektora, obrazovanja i turizma

Varaždinska županija poznata je po poljoprivrednoj proizvodnji, a uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti napravit će se značajan iskorak u kvaliteti ove proizvodnje, čulo se u Općini Vinica.

Foto: Igor Čolaković
  • 220
  • 15
  • 0

Uspostava programskih i kadrovskih uvjeta, učenje temeljeno na radu, stvaranje uvjeta za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju te povećanje njihovih mogućnosti ulaska na tržište rada, tek su neki od ciljeva projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“, čija je uvodna konferencija održana u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" u Marčanu.

Projekt je vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, a u cijelosti je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali - Obrazovanje i cjeloživotno učenje.

"Regionalni centar bit će mjesto razmjene znanja i tehnologije, što će biti od izuzetne važnosti za našu poljoprivredu, našu županiju, ali i Hrvatsku općenito, a naročito za djelatnike i učenike škole, što nam je i primarni cilj", istaknuo je Dragan Brkić, ravnatelj Srednje škole.

Velika ulaganja u obrazovanje

Govoreći na uvodnoj konferenciji dr. sc. Branimir Štimec, načelnik Općine Vinica, istaknuo je kako se na ovakav projekt čekalo više od 40 godina.

"Općina Vinica je povijesno mjesto. Imamo vrtić, osnovnu i srednju školu, a sada i Regionalni centar kompetentnosti, što će nam puno značiti i za razvoj obrazovanja, ali i turizma", istaknuo je načelnik.

Održana je uvodna konferencija o Cnetru kompetentnosti 

O važnosti ovoga projekta, koji se provodi od srpnja 2020. godine, na konferenciji je govorila i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, koja je podsjetila da ova županija više od 50 posto proračunskih sredstava izdvaja upravo za obrazovanje.

"Cilj nam je stvoriti sustav jednakih šansi, a upravo je ovo kvalitetan primjer gdje ga stvaramo kroz ulaganje u obrazovanje, turizam, prirodu, kulturu i okoliš. Mi možemo izgraditi objekte, kvalitetnu infrastrukturu, ali najvažnije je ulaganje u ljude, jer upravo oni čine prevagu", naglasila je navodeći da je Varaždinska županija poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i vjeruje kako će uspostavom ovog Regionalnog centra kompetentnosti napraviti značajan iskorak u kvaliteti ove proizvodnje.

Fenomen ovog dijela Europe

Regionalni centar bit će mjesto susreta znanstvenika, stručnjaka, gospodarstvenika, poljoprivrednika ali i svih zainteresiranih dionika.

"Zadovoljan sam što mogu svjedočiti da se ovaj vrijedni projekt dobro razvija i to kao ambiciozni koji počiva na edukativnoj i znanstvenoj podlozi u sektoru poljoprivrede, koja će se kroz centar razvijati i na području turizma, što je posebno važno zbog arboretuma, koji je zbog svoje ljepote i bogate povijesti svakako fenomen ovoga dijela Europe", rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodajući da su svjesni problema u nabavi, žalbama, visokim cijenama materijala, no to su objektivne okolnosti koje će trebati premostiti.

Projekt je pohvalio i saborski zastupnik Predrag Štromar, koji je istaknuo kako će uspostavom programskih i kadrovskih uvjeta biti značajno unaprijeđen transfer znanja i vještina u sektoru poljoprivrede.

Partneri Srednjoj školi "Arboretum Opeka“ u ovom projektu su Varaždinska županija, srednje škole iz Ludbrega i Bedekovčine, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Parkovi iz Varaždina. Projekt će završiti u prosincu 2023. godine.


Fotoprilog


Tagovi

Regionalni centar Kompetentnost u poljoprivredi Projekt


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.