Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam u Novom Sadu
  • 26.05.2014. 10:35

Kriza se osjeti i na novosadskom sajmu

Nema više prepoznatljivosti sajma u izložbi dostignuća prehrambene industrije i srpske proizvodnje mehanizacije, gnojiva, sjemena i zaštitnih sredstava. No, vidjeli smo izuzetno veliku izložbu svjetskih dostignuća u mehanizaciji

  • 823
  • 88
  • 0

U dva dana boravka na 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu vidjeli smo da se u Vojvodini i dijelu Srbije slika poljoprivrede mijenja. Nažalost, nisu od susjednih zemalja naučili ništa. Nema, ili gotovo nema domaće proizvodnje hrane, a ni srpske proizvodnje mehanizacije, a ni ono što čini podršku poljoprivredi. Gotovo neprimjetni nastupi Zmaja i IMT-a. Nekih domaćih proizvođača strojeva u mehanizaciji više ni nema na sajmu. Nema ni onoga ogromnog broja kombinata, zemljoradničkih zadruga, a ni prehrambene industrije. Oni nemaju više novaca za nastup na ovom sajmu.

Agrotech

Zasigurno je na odaziv na izlaganje, kao i na posjet utjecala katastrofalna poplava u dijelu Srbije. No, ipak Vojvodina je malo toga predstavila. A i industrija zaštitnih sredstava u poljoprivredi, sjemenarstvo i proizvodnja gnojiva prema posljednjem novosadskom sajmu kao da i ne postoji više u ovom dijelu Europe. Hoće li se srpske vlasti još trgnuti pa spasiti domaće, teško je reći jer očito se tu radi o procesu kakav su prošle i zemlje u okolici kao što su Hrvatska, Mađarska i Rumunjska. Ono što smo vidjeli, a to je jedna fantastična i velika izložba mehanizacije gotovo svih svjetskih brandova. Zastupnici tu ponovno nisu štedjeli novce. Iskreno rečeno, vidjeli smo sve najbolje što nude američki i europski proizvođači poljoprivredne mehanizacije. U tome je novosadski sajam bar ove godine na prvom mjestu i prema našoj procjeni, dobrano je nadmašio sajmove u velikim europskim gradovima kao što je primjerice onaj u Veroni.

Novosadski sajam

Teško je reći koji je brand tu bio najjači. Misleći na nastup. Ali prodavači traktora se sigurno nisu štedjeli. A odlično su im parirali azijski i bjeloruski proizvođači. Belarus je imao doista centralno mjesto na ovom sajmu, ali i najmaštovitiji nastup. Pošto se radi o Vojvodini, normalno je i da je John Deere bio u fokusu svih. Ali ovoga puta vidjeli smo i da imaju novoga zastupnika. Očito stari nije dobro radio pa je novi dobio šansu. Almex je tu bio kao i uvijek s jako mnogo Claasovih strojeva. Međutim, zapažen nastup i na velikom prostoru imala je tvrtka Agrotech iz Trešnjevca kod Kanjiže. Oni su se profilirali definitivno kao najveći distributeri poljoprivrednih priključaka. Vogel&noot, Have, Rabe i mnogi drugi doslovce su preplavili taj dio izlagačkog prostora. Agrotech predvođen direktorom Bata Imreom privukao je pažnju i finskim strojevima Murska, kao i velikim samohodnim prskalicama Mazzotti.

Weidemann

No, Agrotech je izložio i Fliegl i Samson prikolice i sisteme za raspodjelu gnojovke, Armatrac traktore te Weidemann telehendlere. I teško je nabrojati s čime je sve Agrotech okupirao novosadski poljoprivredni sajam. Čestitajući dobitnicima priznanja, generalni direktor Novosadskog sajma docent dr. Dragan Lukač zahvalio se svim izlagačima što su u teškim trenucima smogli snagu da izlažu na 81. međunarodnom poljoprivednom sajmu. A s pravom treba zahvaliti i djelatnicima. Ako možemo reći da je cijena skupa i da je jako malo domaće proizvodnje i industrije, moramo priznati da se ovoga puta radi i jako urednom sajmu, s besprijekornom organizacijom, redom u izlaganju. Toaleti, ugostiteljska ponuda, restorani, travnjaci i okolica, kao i organizacija parkiranja podignuta je na jako visoku razinu i novosadski sajam svrstavamo u ljepše i urednije sajmove.

Novosadski sajam

Tri Šampionska pehara Novosadskog sajma - za izuzetno kvalitetan nastup pripao je "Promont destileriji" iz Novog Sada, koja je za kvalitetu osvojila četiri Velike zlatne i jednu Zlatnu medalju, Industriji mesa "Karneks" za izvrsnu kvalitetu proizvoda od mesa i gotovih jela, koja je osvojila i 17 zlatnih i pet Velikih medalja, a za vrhunsku kvalitetu meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda "Timommedu" iz Knjaževca, kome je pripalo i osam Velikih zlatnih i jedna Zlatna medalja. Plakete Novosadskog sajma za kvalitetu zaslužilo je osam tvrtki. Za visoku kvalitetu ocijenjenih bijelih i crvenih vina, plaketa je pripala Vinariji "Dragić" iz Sombora, koja je osvojila i četiri Srebrne i dvije Zlatne medalje; "Radgonske gorice" iz Gornje Radgone u Sloveniji, ovo priznanje osvojile su za visoku kvalitetu ocijenjenih uzoraka vina i penina, a pripale su im i brončana, srebrna, dvije zlatne i Velika zlatna medalja.

Mehanizacija na Novosadskom sajmu

Institut za ratarstvo i povrtarstvo "NS sjeme", Novi Sad, uz Plaketu za dugogodišnju kvalitetu sjemenskog materijala biljnog porijekla osvojio je i četiri Srebrne, Zlatnu i četiri Velike zlatne medalje, za izvrsnu kvalitetu proizvoda od mesa plaketa je pripala "Celjskim mesnine z ' dežele" u Beogradu, koje su osvojile dvije zlatne i dvije Velike zlatne medalje. Za vrhunsku kvalitetu meda plakete su uručene Slobodanu Barzut iz Trebinja u Republici Srpskoj, koji je dobitnik Zlatne i dvije Velike zlatne medalje, za vrhunsku kvalitetu meda i hrane za pčele i "Pčelarskoj farmi Maksimović", također iz Trebinja, koja je osvojila i četiri Zlatne medalje. Dobitnik Plakete za kvalitetu proizvoda od prerađenog voća "Jam & jelly" iz Iriga ima i Srebrnu, dvije Zlatne i Velike zlatne medalje, dok je uz Plaketu za izvrsnu kvalitetu izloženih strojeva "Panline" iz Gibarac kod Šida, osvojio i pet Zlatnih i dvije Velike zlatne medalje.

Agrotech na Novosadskom sajmu

Dobitnici Povelje Novosadsakog sajma su "Repro Trade" iz Novog Sada za izvrsnu kvalitetu proizvoda, koji je dobitnik i Zlatne i pet Velikih zlatnih medalja i "Big Bull Foods" iz Bačinaca za izvrsnu kvalitetu svježeg mesa, koji je osvojio i sedam Zlatnih i tri Velike zlatne medalje. Kao najbolji u agrobiznisu Šampionski pehar Novosadskog sajma dobili su u području primarne proizvodnje "Nukleus agrar" iz Novog Sada - za proizvodnju rasplodnih nazimica F 1 generacije , u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, "Best seed producer" iz Feketića za doradu sjemenskog materijala biljne proizvodnje, dok je u području korporativnih usluga u agrobiznisu nagrađena ITN grupa iz Beograda za razvoj novih tehnologija u proizvodnji i preradi hrane i transfer na međunarodno tržište.

Agrotech ponuda

Pehar Novosadskog sajma pripao je zemlji partneru, Nizozemskoj. Najsretniji posjetitelj 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma i dobitnik traktora "Belarus" 82.1 je Miroslav Daničić iz Sremskih Karlovaca.

Hrvatski izlagači? Gotovo da ih i nema. Očito i nemamo više industriju poljoprivredne mehanizacije koju možemo ponuditi. Tvornica kombajna iz Županje predstavila je u sklopu zastupnika Deutzh fahra nekoliko kombajna. Ali taj štand je bio na samom, da tako kažemo korneru sajma. Trza se i jako trudi Hrvatska gospodarska komora koja je ponovno nastupila s dijelom svojih članica na zatvorenom dijelu sajma. No, oni su izložili nešto prehrambene industrije iz Hrvatske na jako lijepo i vrhunski dizajnaranom izložebenom prostoru i možemo se pohvaliti ako nas je već bilo malo, da je bilo prilično zapaženo. Međutim, to je ipak sve jako malo za zemlju koja bi imala veliku priliku na području Vojvodine.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Case Steyr Traktor Farmal CVT Tier Agronom John Deere Valtra Fendt Rope Šećerna repa Tye Vinograd Telehendler


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo