• AZRRI
  • 18.02.2019. 18:00
  • Istarska, Pazin

Kreativna gastronomija i lokalni proizvodi, potencijal istarskog pršuta i sezonske plave ribe

Agencija za ruralni razvoj Istre uz podršku Istarske županije te u suradnji s partnerima projekta, u didaktičkoj kuhinji održat će proljetni ciklus edukacijsko - kuharskih radionica 2019. godine.

Foto: AZZRI
  • 127
  • 15
  • 0

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) tijekom veljače, ožujka i travnja održat će edukacijsko - kuharske radionice u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu (Pazin).

"Uz podršku Istarske županije te uz suradnju s partnerima projekta, u didaktičkoj kuhinji održavat će se proljetni ciklus edukacijsko - kuharskih radionica 2019. godine. Nakon uspješne 2018. godine, prepune raznovrsnih kuharskih tema, koje su polučile odlične rezultate, u ovogodišnjem proljetnom ciklusu najveći naglasak stavljen je upravo na valorizaciju lokalnih proizvoda putem kreativne gastronomije", najavljuju iz AZRRI dodajući da je od 2015. do danas održano šest ciklusa radionica, sa sveukupno 1.088 kuhara, ugostitelja i hotelijera u 102 kuharske radionice.

Proljetni ciklus započinje slastičarskom radionicom na temu deserta s lokalnim karakterom Maestra Choccolatiera Roberta Perića. Tema radionice se nadovezuje na ulogu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u valorizaciji lokalnih proizvoda, a pripremani i prezentirani deserti mogu postati smjer i ideja polaznicima u kreiranju vlastitih deserta i pripremi karte slastica. Polaznici će imati priliku surađivati s chefom Robertom i na slastičarskoj radionici pripreme torti za restoraterstvo i hotelijerstvo.

Potencijal istarskog pršuta kao namirnice koja daje upečatljiv karakter jelima jako je velik, međutim nedovoljno iskorišten. Upravo iz tog razloga, chef Robert Perić vodit će radionicu na kojoj će se predstaviti korištenje istarskog pršuta kao kuharske namirnice na inovativan način.

"U proljetnom ciklusu će se održati radionica na temu sljubljivanja hrane i vina pod vodstvom chefa i vlasnika restorana „Pergola“, Fabrizia Vežnavera, te sommeliera, trostrukog prvaka Hrvatske, Filipa Savića. Radi se o novom konceptu radionice koji ima za cilj educirati polaznike o sinergijskom učinku jela i vina, a namijenjena je ujedno kuharima i konobarima. Jedan od ciljeva kontinuirane edukacije turističko - ugostiteljskog sektora jest da se putem edukacijsko - kuharskih radionica želi naglasiti važnost poznavanja pripremljenih jela, suradnja kuhara i konobara kao i vrhunska prezentacija jela. Novost u proljetnom ciklusu jest poznata istarska kultna chefica Marina Gaši, koja danas spada među najbolje hrvatske kuharice. U suradnji s Davorom, voditeljem zajedničkog restorana "Marina“, chefica Marina pozabavit će se pravilnom pripremom i prezentacijom kreativnih jela na bazi ribljih i morskih plodovima", najavljuju iz Agencije. 

Dodatno, dugogodišnji predavač i važna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra Istre, chef David Skoko održat će radionicu na temu iskorištavanja sezonske plave ribe u kreativnim jelima. U suradnji s Ilijom Bunčićem, sommelierom 3 stupnja, na radionici će se osim pripreme jela prezentirati način serviranja vrhunskih jela gostima s posebnim naglaskom na komunikaciju s gostom i prenošenje „doživljaja“ koje jelo ispunjava. Oštrige i pedoći iz Limskog kanala predstavljaju važan proizvod za dodatnu gastronomsku eksploataciju te je upravo to tema druge kuharske radionice chefa Davida.

Na dvodnevnoj radionici, chef konzultant Marijo Čepek prezentirat će cjeloviti "management“ u kuhinji s glavnim ciljem pripreme namirnica za sezonu i upoznavanja polaznika s kvalitetnom bazom namirnica za kreiranje jela visoke kvalitete. Kreativna jela s roštilja bit će tema njegove druge kuharske radionice. Nositelj dvije Michelinove zvjezdice te vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, chef Emanuele Scarello prikazat će razne načine korištenja lokalnih ekoloških proizvoda Istre te njihovo pretvaranje u vrhunska jela. Chef Emanuele pridaje veliku pažnju svojim kreacijama jer svoje kuhanje i ponudu vlastitog restorana bazira na povezanosti s teritorijem te sezonskim lokalnim namirnicama, zaključuju iz AZRRI-a. 


Tagovi

AZRRI Lokalno Istra Kuhari Istraski pršut Plava riba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku