Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 13.10.2022. 15:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Kongres EU poljoprivrednika: Uskoro odluka o cijeni umjetnih gnojiva, ali i isplata predujma

U Šibeniku se okupilo preko 350 poljoprivrednih proizvođača, savjetnika u poljoprivredi i zadruga, te znanstvenika iz Hrvatske i svih država EU

Foto: HPK
  • 2.522
  • 223
  • 0

Europska unija u ovim izazovnim i kriznim vremenima nikako ne smije smanjiti proizvodnju hrane, jedan je od glavnih zaključaka održanog kongresa najvećeg EU udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca.

Ovaj kongres u Šibeniku okupio je preko 350 poljoprivrednih proizvođača, savjetnika u poljoprivredi i zadruga, te znanstvenika iz Hrvatske i svih država EU.

Sudionicima se video pozivom obratio i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski, koji je najavio da će Europska Komisija uskoro usvojiti odluke vezano za krizu u opskrbi i visokim cijenama umjetnog gnojivom u EU, što bi trebao biti ključan potez kako bi se zadržala stabilnost poljoprivredne proizvodnje.

Sigurna i kvalitetna hrana

"Kroz različite mehanizme koji su na raspolaganju potrošačima se mora osigurati stabilnost cijena te dostupnost sigurne i kvalitetne hrane", istaknuo je prilikom otvorenja predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović.

Mladen Jakopović, predsjednik HPK

Kazao je da su prioriteti Europske komisije stavljeni na Zeleni plan i njegove različite strategije i inicijative koje su u središte političkih i ekonomskih rasprava, gdje se borba vodi protiv klimatskih promjena, smanjenja emisija stakleničkih plinova i rješavanja problema gubitka bioraznolikosti.

Kako se čulo, u tom kontekstu ne smijemo zaboraviti energetsku krizu i rusku invaziju na Ukrajinu što ima dugotrajne učinke koji će se osjetiti ne samo u EU-u nego i drugdje u svijetu.

Sigurnost i dostupnost hrane sada su ključni elementi koje treba zadržati u transformaciji prehrambenih sustava. "Stoga ovogodišnji kongres ima za cilj raspravu o tome kako spomenute izazove pretvoriti u prilike", glavna je poruka domaćina Kongresa, predsjednice udruženja Copa Christiane Lambert te predsjednika udruženja Cogeca Ramóna Armengola.

Ranija isplata predujma?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković složila se kako u ovim kriznim vremenima EU mora kroz sve svoje mehanizme pomoći poljoprivrednicima kako bi održali stabilnost proizvodnje.

"Hrvatska je kroz različite mehanizme i mjere već dosta pomogla poljoprivrednicima te im osigurala dodatna sredstva, iz EU i iz nacionalnog proračuna, kako bi se proizvodnja održala i smanjili ogromni troškovi naših proizvođača, kako zbog krize tako i zbog suše koja je bila ovog ljeta", kazala je dodavši kako je ključno da nam ne padne proizvodnja u idućem periodu.

Ministrica Vučković je upozorila na stabilnost proizvodnje

"Moramo zadržati proizvodnju odnosno održati balans između tri ključna stupa poljoprivredne politike - zelenog, ekonomskog i socijalnog", napomenula je ministrica.

Rekla je da upravo zato Vlada RH čini sve kako bi pomogla našim proizvođačima, a već ovaj mjesec će ranije nego inače, uz dosadašnje mjere ići i predujam izravnih plaćanja u visini od 1,75 milijardi kuna.

Inače, na skupu su govorili i češki ministar poljoprivrede, ujedno i predsjedatelj Poljoprivrednog vijeća EU-a Zdeněk Nekula, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins, pomoćnik glavnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda Maurizio Martina.


Tagovi

Kongres Janusz Wojciechowski Mladen Jakopović Marija Vučković Copa Cogeca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.