Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna konferencija
  • 14.06.2017. 11:30

Konferencija o gospodarenju agroekosustavima

U Osijeku će se održati 3. međunarodna znanstvena konferencija Izazovi održivog gospodarenja agroekosustavima, a sudjelovat će znanstvenici iz preko 25 zemalja svijeta.

Foto: Jing/pixabay.com
  • 801
  • 48
  • 0

Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tala (HDPOT) od 2008. godine aktivno sudjeluje u promociji znanosti i edukaciji poljoprivrednih proizvođača kao i svih ostalih zainteresiranih skupina i to organizacijom konferencija, okruglih stolova, radionica, publikacija knjiga i priručnika.

Tako su ove godine organizirali 3. međunarodnu znanstvenu konferenciju Sustainability challenges in agroecosystems (Izazovi održivog gospodarenja agroekosustavima). Konferencija traje od 19. do 21. lipnja 2017. godine, a započinje svečanim otvaranjem u 10.00 sati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Tlo uvjetno obnovljivi prirodni resurs

Za gospodarstvo Hrvatske od iznimne je važnosti razvoj poljoprivredne proizvodnje koja ima veliki potencijal s obzirom na bogatstvo prirodnim resursima. Važnost brige i trajnog praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta danas u Svijetu postaje sve više predmet brojnih studija ali i primjera dobre prakse. Razlog tome je činjenica da čovjek sve više biva svjestan neodrživosti lošeg postupanja s prirodnim resursima te da o njima ovisi njegov opstanak i kvaliteta života.

Prisustvovanje znanstvenika iz preko 25 zemalja svijeta u velikoj mjeri će utjecati na turističku promociju grada Osijeka kao i cijele Osječko-baranjske županije.

Tlo se smatra neobnovljivim ili u najboljem slučaju uvjetno obnovljivim prirodnim resursom, jer je proces njegovog nastanka izrazito spor. Kao izrazito kompleksan medij, tlo je podložno procesima degradacije, koje u kratkom vremenskom razdoblju mogu ozbiljno ugroziti i onesposobiti njegove funkcije. Prvi koraci u zaštiti tla i očuvanju njegovih prirodnih funkcija te sprječavanju degradacijskih procesa je praćenje stanja i promjena njegovih svojstava, te odgovarajući način gospodarenja tlom (agrotehnika, zaštita, plodored, itd.). Brojnost procesa koji dovode do degradacije zemljišta ukazuje na postojanje brojnih pritisaka koji vode ka gubicima kvalitete resursa. Ovi procesi su vođeni visokom razinom društveno-ekonomskih i političkih potreba, uključujući gospodarski rast, demografske promjene, rast populacije, cijene roba, zabrinutost zbog energetske sigurnosti itd. Specifičnije odluke i prioriteti u određenim sektorima poljoprivredne proizvodnje i transporta za industriju i energetiku mijenjaju potrebe i želje u pogledu načina korištenja zemljišta.

Cilj konferencije razmjena znanja i iskustva

Cilj 3. međunarodne konferencije Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala "Sustainability challenges in agroecosystems" je povezivanje znanstvenika i stručnjaka iz Svijeta radi transfera znanja i iskustava uz rješavanje trenutačnih problema vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju. Takvim pristupom omogućava se povezivanje struke i znanosti, ali i brže i efikasnije rješavanje projektom definiranih ciljeva.

Cilj je ovom Konferencijom dati daljnji poticaj održivom razvoju kako gospodarske, tako i poljoprivredne djelatnosti. Održiva poljoprivredna proizvodnja predstavlja imperativ u načinu proizvodnje kvalitetne hrane uz očuvanje i zaštitu okoliša, što značajno utječe na poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja ljudi. Ključne ciljane skupine Konferencije su znanstvena i stručna zajednica te poljoprivredni proizvođači.

Detaljnije informacije o konferenciji kao i cjelovit program pronađite u dokumentima ispod teksta!

Autor: Predsjednik HDPOT-a Danijel Jug, Foto: Jing/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Konferencija Osijek HDPOT Danijel Jug Obrada tala Poljoprivredno zemljište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije