AgroKlub.com

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Sajmovi & događanja » Koja odgojna ustanova ima najljepši školski vrt?

Koja odgojna ustanova ima najljepši školski vrt?

Najljepši školski vrtovi

Koja odgojna ustanova ima najljepši školski vrt?

Datum: 14.11.2017. 12:30

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Ove nam se godine na natječaj javilo više od stotinu odgojno-obrazovnih ustanova diljem Republike Hrvatske, no nadamo se da će ih sljedeće godine biti još i više, kaže ispred organizatora Đurđica Čočić.

Završen je odabir najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj. Stručno povjerenstvo donijelo je svoju odluku, a tradicionalno svečano proglašenje pobjednika u nekoliko kategorija održat će se u petak 24. studenoga u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić s početkom u 13 sati.

Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive.

Najljepša učionica na otvorenom

"Od samoga početka, već 23 godine, podržavamo taj jedinstveni projekt, a ove nam je godine poseban naglasak na povezivanju odgojno-obrazovnoga procesa s nastavom u prirodi. Stoga i dodjeljujemo nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome", ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo ekološku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske. "Odgovornost prema prirodi i zemlji, a kasnije i poljoprivredi uči se od najranije dobi. Škole uključene u ovaj projekt potencijalne su kolijevke budućih proizvođača hrane. Poljoprivrednici budućnosti svjesno će, s voljom i ljubavlju izabrati svoje zanimanje, a ovakvi projekti izvrsna su prilika za prva iskustva", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Ove nam se godine na natječaj javilo više od stotinu odgojno-obrazovnih ustanova diljem Republike Hrvatske, no nadamo se da će ih sljedeće godine biti još i više. Sve više ravnatelja, profesora, odgajatelja prepoznaje ljepotu rada s djecom na otvorenome i učenje na primjerima. Ove smo godine vidjeli brojne primjere neizmjernoga truda djece i odraslih, ali i uključenost lokalne zajednice, roditelja, baka i djedova, što nas posebno raduje", navodi dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić, koja je od ove godine i voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi.

Svijest o ekologiji i uštedi energije

Osim ljepote i njege okoliša te učenja u prirodi ovaj projekt razvija i svijest o ekologiji, uštedi energije i uporabi. Stoga je jedna od nagrada i Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Iznimno nam je drago što podupiremo ovakav projekt jer je važno od malih nogu razvijati svijest u djece o tome kako očuvati naš planet, i to na malim, svakodnevnim promjerima - kako ne bacati prazne baterije, kako štedjeti vodu, kako osjetiti i živjeti prirodu i biti s njom u skladu", naglašava direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Voditelji svečane dodjele nagrada bit će Karmela Vukov Colić i Davor Meštrović, a bit će tu i djeci uvijek dragi Luka Bulić.

Izvor i foto: HRT

Broj pregleda članka: 211; Uspješnost članka: 13.55

Tagovi: Priznanja, HRT, Školski vrtovi, Osnovne i srednje škole

Ključne riječi članka: koja, odgojna, ustanova, ima, najljepsi, skolski, vrt, projekt, godine, okoliša, djeca, učinkovitost, prirodi, svijest, energetsku, zaštitu, najljepši, školski, vrtovi, fonda, hrvatskoj, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, školski vrtovi, najljepši školski, najljepši školski vrtovi


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!