Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češke žetvene svečanosti
  • 21.07.2016. 15:00

Kiša ispratila češke žetvene svečanosti

Dvodnevna manifestacija Češke žetvene svečanosti - Dožinky!

  • 1.319
  • 268
  • 0

Najveća kulturna manifestacija Čeha u Hrvatskoj Češke obžinke održana je 15. i 16. srpnja 2016. u Međuriću i Kutini. U programima je sudjelovalo preko 1.000 izvođača iz 30 čeških beseda iz cijele Hrvatske, uključujući i najudaljeniju Rijeku, Osijek i Slavonski Brod. Prvi put su prisustvovali i gosti iz Poljske, a drugi put gosti iz Češke.

59. žetvene svečanosti organizirao je Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Međurić i Grad Kutina, održane pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, supokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine republike Hrvatske i Županije Sisačko-moslavačke.

Žetvena svečanost praćena kišom

Svečani folklorni program dvodnevne manifestacije Dožinky - Žetvene svečanosti u Međuriću i Kutini se zbog nepovoljnih vremenskih prilika morao održati u kutinskom Sportskom centru. Žetvene svečanosti obilježavaju obavljenu žetvu dočaravajući tradicionalne običaje i njegujući plesove, pjesme i glazbu. Oni su velkim praznikom za češku manjinu u Hrvatskoj. Ova manifestacija se održava svaku drugu godinu, iznimkom je bila lanjska 2015. godina, kada se je proslavljala 90. obljetnica prvih Dožinki, one su se održavale 1925. godine u Daruvaru.

Nitko nije ostao gladan

"Nakon 55 godina ova manifestacija se održava drugi put u Međuriću. Žao nam je zbog kiše, ali tu smo nemoćni. Program će biti u potpunosti odrađen, za njega smo se dugo pripremali i hvala svima koji su nam se ovdje u Međuriću odazvali", rekao je predsjednik Češke besede Međurić Velibor Potužak, rezimirajući poduzete aktivnosti u proteklih godinu dana.

Kiša, koja je oba dana lijevala, onemogućila je korištenje vanjskog prostora, tako da se sve odvijalo u zatvorenom - u petak u Narodnom domu u Međuriću. Osim prikaza tradicionalne žetve, koju su po kiši odradili članovi domaćina Češke besede Međurić sa konjima i starinskim strojevima, a u subotu u sportskoj hali u Kutini je bio nastavak.

Demonstracija tradicionalne žetve

Već na jesen se na malom komadu zemlje u Međuriću posijalo nekoliko sorti žita, medu njima i pir ili prapšenica (Triticum spelta), bliski rođak Triticum aestivum, koji sadržava manje glutena koji predstavlja veliki problem za osobe koje pate od celijakije - netolerancije na gluten.

Tko ne bi bio zainteresiran vidjeti, kako su naši stari želi konjskom kosilicom, srpom i kosom, čistili žito, odvajali zrno u vršilicama. Koga ne bi zanimalo, kako se od zrna dobivalo brašno i kako se u staroj krušnoj peći pekao domaći kruh? Bila je to prilika da se mlađima pokaže kako se nekada radilo - kakva je u to vrijeme bila žetva.

Kako se od žita dobije brašno?

"Tako se radilo prije pola stoljeća", rekao nam je jedan od posjetitelja. Bez obzira na kišu žito se je kosilo srpom, kosom, konjima, radila su se "povřísla", snopovi i vršidba, te mljevenje zrna u brašno na kamenom mlinu. Stara vršilica je samo jedan primjerak iz zbirke starih strojeva OPG Ožoga iz Nove Subocke, članova Češke besede Lipovljani.

Nikuda bez konja

Stari strojevi i stari običaji

Druge alate su posudili mještani sela i mlatila tzv. "cepi" posudila Matica slovačka. Bez obzira na kišu, u krušnoj peći se pekao kruh, ostalo je vremena i za pjesmu. Prikaz tradicionalne žetve, ali i program za obžinke se pripremao godinu i pol te se zbog toga mještani Međurića nisu htjeli tako lako odreći ove manifestacije. Nisu htjeli da se, bez obzira na prognoze, njihov trud zanemari.

Žetva je obavljena, iako su se konji bunili - nije se njima po takvom vremenu dalo raditi. Na zadovoljstvo organizatora na prikaz starinske žetve na kraju je stiglo stotine posjetitelja, koji su pokisli, ali su bili zadovoljni što su prikaz tradicionalne žetve ipak vidjeli.

Na međuričkom igralištu se održavao i staročeški jarmark sa ponudom sira, kajmaka, slanine i domaćeg kruha - namirnica kojima su se nekada hranili seljaci na polju. Iza prikaza starinske žetve se održavao koncert limene glazbe Češke besede Međurić i poljskog ansambla Coral.

Češki ansambl Lučina iz Brna se predstavio, isto kao i poljski u večernjem kulturnom programu u Međuriću i drugi dan u Kutini. U povorci ovaj put nisu bila alegorijska kola. Predstavljale su se samo pojedinačne plesne grupe i glazbeni sastavi. U sklopu obžinki su bile organizirane izložbe "Žetvene svečanosti" u gradskom muzeju u Kutini i u Međuriću su svoje radove izlagali likovni umjetnici iz Češke.


Fotoprilog


Tagovi

Međurić Kutina Žetvene svečanosti Tradicionalna žetva Pir ili prapšenica Vršilica


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.