Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvenstvo u oranju
  • 28.07.2015. 07:20

Kaluđer i Sklizović izborili državno!

Mihael Sklizović iz Rakitovice i Tomislav Kaluđer najbolje su orali na prvenstvu Osječko - baranjske županije održanom u Magadenvcu.

  • 692
  • 105
  • 0

Strnište tvrtke Melem uz cestu Kućanci-Magadenovac bilo je poprište najboljih orača Osječko-baranjske županije. Na zemlji ove tvrtke iz Žito grupe koja je bila poput betona nakon dvomjesečne suše, pokazali su se znalci.

Agilni organizatori, Savjetodavna služba Osječko-baranjske županije, Udruga natjecatelja u oranju i Općina Magadenovac doista su bili vrhunski domaćini i više nego odlično priveli ovo natjecanje završetku. Ravnjaci i premetnjaci ukrstili su svoje plugove, a kako radi Rabewerk plug, publika je mogla vidjeti na prezentaciji u sklopu programa. Po izuzetnoj vrućini, natjecanje je privuklo ratare okolnih sela koji su mogli vidjeti i prezentaciju rada strojeva marke He-Va, valjaka, grubera, tanjurače i sijačice. Jedan od pokrovitelja bila je i Osječko baranjska županija, te tvrtka AgroPMD iz Koprivnice.

Održano prvenstvo orača Osječko-baranjske županije

Pobjednik u kategoriji ravnjaka je Mihael Sklizović iz Rakitovice, a iza njega slijedi Marko Koprivanac iz Šljivoševaca i Tomica Mojzeš iz Podgorača. Kod premetnjaka pobijedu je odnio Tomislav Kaluđer iz Habjanovaca, dok je drugi bio Darko Lacović iz Šljivoševaca.

S ravnjacima su se natjecali još Matej Durmiši iz Rakitovice i njegov suseljanin Luka Žigmundić, dok je iz Benićanaca bio Dario Bredak, a iz Podravske Moslavine s ravnjakom je orao Ruben Šimara, a Zvonimir Popović je stigao iz Radikovaca.

Darijo Šimenić, predsjednik Udruge orača pojasnio nam je da se u obje kategorije ocjenjuju smjer, dubina i čistoća brazde, kao i ukupni izgled izorane površine. Najbolji će predstavljati županiju u Suhopolju, gdje će se u rujnu održavati prvenstvo Hrvatske. Publici se obratio i zanimljivim istupom Stjepan Živković, koji je govorio o katastarskom uređenju zemljišta koje je osnova i uspješne poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju, koje poznato i po šumskom bogatstvu, ali i nalazištima nafte. No, ipak je to općina sa sedam tisuća hektara ratarskih površin, kako je istaknuo Živković.

Svojevrsna edukacija poljoprivrednika

"Oranje je najvažnija agrotehnička operacija i od njene kvalitete ovisi svaka ozbiljnija poljoprivredna proizvodnja", istaknuo je pak Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski i inače redoviti posjetitelj ovakvih natjecanja, a koji smatra da je ovo i svojevrsna edukacija poljoprivrednika, kao i mogućnost razmjene iskustava, posebice ako se uzme u obzir činjenica da je među natjecateljima mnogo mladih poljoprivrednika. Glavna nagrada je bio i sjemenski materijal u vrijednosti 5.000,00 kuna, koji je donirala tvrtka KWS. Tugomir Majdak, predsjednik (WPO) Svjetske oračke organizacije i potpredsjednik (HUONO) Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, uručio je sretnim pobjednicima nagrade i pozdravio sve prisutne.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Plug Magadenovac Županija Osječko-baranjska Rabe Sklizović Koprivanac Marko Koprivanac Luka Žigmundić Dario Bredak Tomica Mojzeš Darko Lacović Rabewerk Žito Melem OBŽ Željko Kraljičak


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]