Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpe Adria 2015.
  • 02.06.2015. 11:10

Kad zlatna vina postanu još sjajnija

Pristigla 34 vina ocjenjivala je međunarodna komisija, a u konkurenciji su bili proizvođači kvalitetnih i vrhunskih vina s geografskim podrijetlom, koja su osim iz naše zemlje, stigla i iz Slovenije te Mađarske

  • 207
  • 13
  • 0

Zlatna vina Alpe Adria 2015. naziv je priredbe održane u Đurđevcu, na kojoj su predstavljeni rezultati nedavno održanog ocjenjivanja vina koja su svojim vlasnicima donijela zlatne medalje na nekim, već prije održanim izložbama vina u Hrvatskoj i inozemstvu. Drugim riječima ovdje su se birala najbolja od najboljih vina.

"Pristigla vina ocjenjivala je međunarodna komisija, a u konkurenciji su bili proizvođači kvalitetnih i vrhunskih vina s geografskim podrijetlom, koja su osim iz naše zemlje, u Đurđevac stigla i iz Mađarske te Austrije. Imali smo 34 uzorka", kazao je predsjednik ocjenjivačke komisije dr. sc. Edi Maletić, inače profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Šampionom izložbe proglašeno je Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak iz Svetoga Urbana, mjesta u međimurskoj općini Štrigova, zahvaljujući svojoj ledenoj graševini. Najbolji rose, prema ocjenama vinskih znalaca, je Cabernet sauvignon Vinarije Kostanjevec iz Lukovca u općini Rasinja iz Koprivničko-križevačke županije. Najbolje crno vino je Pinot noir Weinbau Familie Gartner iz mjesta St. Andre u austrijskoj pokrajini Koruškoj, dok je priznanje za najbolje bijelo vino i to graševinu, pripalo OPG-u Grudić iz Koprivnice.

Dodjela nagrada

Podravsko-prigorski šampioni

Od podravsko-prigorskih vinara zlatnim diplomama nagrađeni su OPG Marijane Vujić iz Mičetinca, Martina Horvat iz Kalinovca, Vesna Savić iz Virja, OPG Petra Cika iz Virja za graševinu, OPG Ksenije Topolovčan iz Kloštra Podravskog za Pinot bijeli, OPG Alena Bana iz Prugovca za kerner, OPG Vlade Repa iz Suhe Katalene za Sauvignon, Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice, za ledenu berbu Traminca te Vinarija Matočec iz Mičetinca za Chardonnay, dok je Josipu Gašpariću iz Budrovca pripalo srebro za Pinot bijeli.

Svrha ove međunarodne izložbe vina, koja je održana po drugi put, promocija je vina, vinara i vinorodnih područja iz regija zemalja članica Saveza Alpe Jadran koji je i sufinacirao priredbu.

Za organizaciju ovog susreta vinara, na kojoj su nazočni imali priliku i uživati u degustaciji odličnih zlatnih vina, zaslužni su Koprivničko-križevačka županija, Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Udruga vinogradara Koruška iz Austrije, Turističko društvo Ptuj iz Slovenije, Udruga vinogradara iz Csurga u Mađarskoj, Centar za kulturu iz mađarskog Letenya, također mađarska Udruga Balatonboglári, Hegyközség kao i mađarska županija Vac te Folklorna skupina Hajdenjaki iz austrijskoga Unterpullendorfa.

Domaće i strane proizvođače vina te brojne goste, pozdravili su koprivničko-križevački župan Darko Koren, njegov zamjenik i ujedno predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara, Darko Sobota te Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatna vina Savez Alpe Adria Đurđevac Mađarska Edi Maletić Darko Koren Darko Sobota Željko Lacković Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak Sveti Urban Štrigova Međimurska županija Ledena graševina Rose Cabernet sauvignon Vinarija Kostanjev


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]