• Stručna predavanja
 • 05.10.2015. 08:10

Jesenska predavanja i razmjena sjemenja

Ovim predavanjem daje se doprinos Globalnom pokretu za slobodu sjemenja i akcijama koje se na svjetskoj razini obilježavaju od 02. do 16.10.2015.

 • 214
 • 10
 • 0

Današnja konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih zagađivača današnjice. Postoje bolji, zdraviji, učinkoviti modeli koji mogu biti rješenje i za klimatske promjene i za ljudsko zdravlje, ali i zdravije društvo općenito. Takvim zdravim uzgojem hrane možemo riješiti velike probleme današnjice. Velike korporacije koje propagiraju GMO neće nahraniti svijet, iako agresivnim PR-om i velikim sredstvima koje ulažu u promidžbu svojih interesa i lobiranje dovode do toga da se u javnosti stvara pogrešna slika o toj opasnosti općenito za poljoprivredu i uzgoj hrane.

Podržati male lokalne ekološke proizvođače

Hrane ima dovoljno za 14 milijardi ljudi. Nju još uvijek, bez obzira na sve, proizvodi 70% malih farmera. No rješenje nije u kupnji češnjaka iz Kine, taman kad bi on bio uzgojen na ekološki način. Jer on prestaje biti ekološki s obzirom na zagađenje koje nastaje njegovim transportom do nas. Ono što mi kao potrošači možemo učiniti je podržati male lokalne ekološke proizvođače.

Svojom kupnjom donosimo odluku koga i što želimo podržati. Jedna od njih je - uzgoj vlastite hrane kad god je to moguće i gdje god je to moguće! Nakon predavanja Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet održat će se razmjena sjemenja. Pozivamo sve da donesu svoje domaće sjeme i da njegovom razmjenom i uzgojem u vlastitim vrtovima doprinesemo očuvanju biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Globalni pokret za slobodu sjemenja

Ovim predavanjem daje se doprinos Globalnom pokretu za slobodu sjemenja i akcijama koje se na svjetskoj razini obilježavaju od 02. do 16.10.2015. U tom razdoblju diljem svijeta, aktivisti, pojedinci i udruge će svojim akcijama, predavanjima, razmjenama sjemenja i slaviti naše sjeme, naše tlo, naš teritorij, raditi na stvaranju zemaljske demokracije koja se temelji na život tlu i živom sjemenju, zdravim zajednicama i živoj ekonomiji. Sva događanja su besplatna i otvorena za javnost.

Na razmjene sjemenja se pozivaju svi pojedinci i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.

Raspored predavanja i razmjena sjemenja

 • 03.10.2015. (subota) u 10 sati u Varaždinu predavanje i razmjena sjemenja

Predavanje Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet te razmjena domaćeg sjemenja u organizaciji udruge Gredica iz Varaždina. Predavanje i razmjena sjemenja održat će se u prostorima Centra za mlade grada Varaždina (bivši Dom željezničara), Kolodvorska 17. Predavanje počinje u 10 sati, a nakon predavanja, oko 11 sati počinje razmjena domaćeg sjemenja.

 • 07.10.2015. (srijeda) u 18 sati u Čakovcu predavanje i razmjena sjemenja

Predavanje Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet te razmjena domaćeg sjemenja u organizaciji udruge Centar za mlade Čakovec (CEZAM) u Prostoru (Dr. Ivana Novaka 38, Stari hrast). Predavanje počinje u 18 sati, a nakon predavanja, oko 19 sati počinje razmjena domaćeg sjemenja.

 • 10.10.2015. (subota) u 9 sati u Čakovcu razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja u organizaciji udruga Biovrt, a na kojoj će sudjelovati i članovi i članice ekološke udruge Duga. Mjesto održavanja: Čakovec, centar grada, u poslovnoj zgradi Millenium (kraj MTČ parkinga), na prvom katu.

 • 24.10.2015. (subota) u 10 sati u Zagrebu predavanje i razmjena sjemenja

Predavanje Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet te razmjena domaćeg sjemenja u organizaciji udruge Vestigum, Rudeška 24 (s dvorišne strane) Zagreb - Vrbani. Predavanje počinje u 10 sati, a nakon predavanja, oko 11 sati počinje razmjena domaćeg sjemenja.

 • 29.10.2015. (četvrtak) u 18:00 sati u Lepoglavi predavanje i razmjena sjemenja

Predavanje pod nazivom Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet i razmjenu domaćeg sjemenja organizira Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava, Hrvatskih pavlina 7 (u zgradi Turističko kulturno informativnog centra (TKIC) u centru Lepoglave). Predavanje počinje u 18 sati, a nakon predavanja, oko 19 sati počinje razmjena domaćeg sjemenja.

 • 04.11.2015. (srijeda)u 18 sati u Čakovcu predavanje

Predavanje Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke u organizaciji udruge Centar za mlade Čakovec (CEZAM) u Prostoru (Dr. Ivana Novaka 38, Stari hrast)

 • 02.12.2015. (srijeda)u 18 sati u Čakovcu predavanje

Predavanje Upoznajmo i očuvajmo životinjske saveznike u uzgoju zdrave hrane u organizaciji udruge Centar za mlade Čakovec (CEZAM) u Prostoru (Dr. Ivana Novaka 38, Stari hrast).


Tagovi

Jesenska predavanja Razmjena sjemena Spasi svijet Popravi tlo Čakovec Varaždin Zdravi uzgoj hrane


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Visoravan Veliko Rujno na Velebitu