• Ajvar fest
  • 20.09.2016. 15:00

Je li tajna dobrog ajvara u miješanju?

Na drugom po redu Ajvar festu u Lipiku u konkurenciji 23 ekipe, najbolji ajvar pripremila je ekipa 2a razreda Osnovne škole Lipik, drugo mjesto osvojila je ekipa Mažoretkinja Grada Lipika, dok je treće mjesto osvojila ekipa Caffe bara Omerzo.

  • 3.087
  • 514
  • 0

U organizaciji grada Lipika i tamošnje Turističke zajednice u lijepom lipičkom parku organiziran je 2. Ajvar fest. Na ovoj zanimljivoj manifestaciji spravljanja ajvara sudjelovale su 23 ekipe, za razliku od prošlogodišnjih 16, što govori o povećanom zanimanju natjecatelja za deliciju koja se priprema u većini slavonskih kućanstava.

"Najviše je naših domaćih ekipa. Na ovo radno druženje ekipa obitelji, rodbine, kumova i prijatelja, sudjeluju i ekipe tvrtki, primjerice Pošta Lipik, Toplice, Osnovna škola, Dječji vrtić, Mažoretkinje, Zajednica Talijana i druge. Imamo ih i iz drugih gradova, vidjeli su najavu na internetu i prijavili se", kaže Anita Jurković, djelatnica uprave grada Lipik zadužena za organizaciju, zadovoljna i dobrim odazivom natjecatelja, ali i posjetom višesatnog druženja uz boje i mirise ajvara, ali i pozitivno ozračje koje se u nedjelju širilo lipičkim parkom.

Najbolji stari mamin recept

Natjecanje je počelo podjelom najvažnijih namirnica. Svaka ekipa dobila je 10 kilograma paprike i 5 kilograma patlidžana, a natjecatelji su donijeli ostale začine koje dodaju da bi ajvar bio što bolji po njihovim receptima sa malim tajnama.

Ajvar fest

"Mi pripremamo ajvar po jednostavnom receptu - danas pola količine paprike pečemo kao i patlidžan, a pola količine paprike kuhamo i sve to meljemo. Svu tu masu kuhamo do određene temperature, a onda onda dodajemo ostale sastojke, ali vam neću reći detalje, to je naša mala tajna. Recept sam dobila od moje mame i već se dugo godina spravljam ajvar po tom receptu. Mama mi je jako bolesna i ovo posvećujemo njoj", kaže Vesna Žunčić iz Kukunjevca.

Njezinu ekipu snova činili su još kćerka, prija, kuma i prijateljica sa kćerkom: "Kada se prijateljice slože, sve se može", kaže Vesna. Dodaje da njezina obitelj godišnje ispeče najmanje pedesetak kilograma, da uživaju u toj deliciji, ali da dio ajvara i prodaju.

Ekipa Engleski Makedonci

Među natjecateljima naišli smo na zanimljivu ekipu Engleski Makedonci. Najprije nas je zanimalo u čemu je tajna njihova naziva, a onda i kakav ajvar pripremaju.

Dnevni boravak i Pomoć u kući

"Mi smo vesela grupa žena različite dobi polaznice tečaja engleskog jezika i zato se zovemo Englezi, a budući da nam je voditelj tečaja Makedonac Mirče Manavski odlučili smo se za ovaj naziv Engleski Makedonci. Mirče trenutno čuva četvero djece kod kuće, on će nam se kasnije pridružiti, pa ćemo biti u punom sastavu. Pripremamo najbolji makedonski ajvar, dakle klasika - pečeni i mljeveni paprika i patlidžan, uz naše male tajne dodatke koje ne želimo otkriti, to su nijanse koje mu daju poseban okus. Mislim da je ovo jako dobro zamisao, međusobno se družimo, razmjenjujemo iskustva, tu se peče roštilj, kušaju se domaći kruh i drugi specijaliteti. Sve su ekipe odlične", kaže Ankica Barčan dok miješa ajvar da ne zagori.

Vole ljući, delikatesniji ajvar

Slavica Šiško, članica Udruge za očuvanje narodnih običaja Lido iz Dobrovca, kaže da njezini suseljani rado sudjeluju na svim manifestacijama kojima se čuvaju običaji: u organiziranju pokladnih svečanosti, fišijadi, pečenju rakije i pekmeza na tradicionalan način, graf-festu, pa tako i na ovoj ajvarijadi.

Engleski Makedonci

"Spremanje zimnice ne može se zamisliti bez dobrog ajvara, a osim njega od paprike i rajčice u našoj obitelji pripremamo i pinđur. Uglavnom volimo ljući ajvar, on je delikatesniji, ali zbog djece ga ipak ne zaljućujemo previše. Puno pravim ajvara, prvu turu koju sam napravila kod kuće ja sam već podijelila, a godišnje obično radimo tri ture ajvara sve dok ima kvalitetne paprike", kaže Slavica čija je ekipa prva završila pečenje ajvara.

Članovi Muško-ženske ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipik pohvalila nam se da priprema malo žešći, ljući ajvar, u njega dodaju i češnjak. Što vatreniji to se bolje žeđ gasi pivom ili vinom.

Je li tajna i u miješanju?

Među 23 ekipe, svatko ima neku svoju malu tajnu, svaka družina se zabavlja na svoj način. Jedan stariji vragolasti šaljivdžija, član ekipe Dnevni boravak i Pomoć u kući, kaže da je tajna dobrog ajvara u stalnom i dobrom miješanju. "Ova naša udovica najiskusnija je, najbolje miješa, zato i pravi najbolji ajvar", a ona mu odgovara: "Vraže jedan, sada se meni umiljavaš, a stalno obilaziš one mlađe".

Uz glazbu, pjesmu, šalu, i zadirkivanja pečenje ajvara pretvorilo se uz jedno ugodno druženje. Kako je istaknuo Marko Barčan, glavni urednik lipičkog mjesečnika Kompas, uz obilazak izložbeno-prodajnih štandova posjetitelji su se mogli provozati kočijom Državne ergele Lipik, jahati konje KK Diamant Lidije Bašnec, a glavna atrakcija svima je bila vožnja gradom novim turističkim vlakićem koji je Grad Lipik kupio prije nekoliko dana pred početak obilježavanja Dana grada Lipika kao element proširenja turističke ponude.

Specijaliteti ukrajinske kuhinje i Dan voćara

U sklopu obilježavanja Dana grada u subotu, 24. rujna, na istom mjestu od 16 sati bit će organizirani "Specijaliteti ukrajinske kuhinje" na Danu kulture nacionalnih manjina Lipika, a u nedjelju, 25. rujna, od 9 sati počinje manifestacija Dan voćara koji uz jaki stručni dio donosi i atrakcije kao što su pečenje rakije i natjecanje u spravljanju pekmeza.

Snimili: Vjeko Hudolin i Marko Barčan, urednik lipičkog mjesečnika Compas


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Pročitaj više »

Fotoprilog


Tagovi

Ajvar fest Lipik Mažoretkinje Anita Jurković Vesna Žunčić Mirče Manevski Ankica Barčan Paprika Patlidžan Slavica Šiško Marko Barčan Državne ergele Dan voćara Pečenje rakije Lidije Bašnec.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vinceška @vinabelje #graševina #mladovino #svetivinko