Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 04.07.2013.

Jakovina potpisao ugovore o sufinanciranju referentnih laboratorija za hranu

Sufinanciranje referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje

  • 232
  • 11
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao je danas, 04. srpnja (četvrtak) 2013. godine, u Hrvatskom veterinarskom institutu ugovore o sufinanciranju referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje.

Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Program „Sufinanciranja ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje“ za 2013. godinu, čijim se provođenjem u konačnici povećava učinkovitost cjelokupnog sustava službenih kontrola hrane. Ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kn u Državnom proračunu za zadaće i aktivnosti referentnih laboratorija. Do sada su ovlaštena četiri referentna laboratorija te su sredstva za ovu godinu raspoređena na te laboratorije sukladno planiranim i očekivanim troškovima ispunjavanja njihovih obveza.

Navedena sredstva se dodjeljuju sljedećim ovlaštenim referentnim laboratorijima za hranu i hranu za životinje:

  • Hrvatskom veterinarskom institutu, potpisnik ravnatelj prof.dr.sc. Željko Cvetnić, 1.041.375,00 kn,
  • Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Zavodu za mljekarstvo, potpisnica dekanica prof.dr. Tajana Krička, 245.375,00 kn,
  • Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ - Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, potpisnica ravnateljica mr. Sanja Ožić, 111.000,00 kn te
  • Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, potpisnica dr.sc. Ivona Marasović, 101.324,00 kn.

Referentni laboratoriji se uspostavljaju sa ciljem osiguranja da kroz svoje obveze provode sustavan i učinkovit nadzor rada službenih laboratorija te da prenesu znanja na službene laboratorije koja će steći kroz suradnju s referentnim laboratorijem Europske unije u području ovlaštenja.

Službeni laboratoriji provode analize uzoraka hrane i hrane za životinje uzete od strane inspekcija koje sukladno nadležnostima provode službene kontrole u cijelom lancu od „polja do stola“. Trenutno je u Republici Hrvatskoj ovlašteno 35 službenih laboratorija. U njima je, prema podacima godišnjih izvješća Ministarstva poljoprivrede, u 2011. godini provedeno ukupno 182.414 analiza na ukupno 21.670 službenih uzoraka, a u 2012. godini ukupno 176.327 analiza na ukupno 22.982 službena uzorka. Navedeni podaci ukazuju na sustavno praćenje i provjeru sukladnosti hrane i hrane za životinje i pokazatelj su učinkovitosti sustava službenih kontrola u Republici Hrvatskoj.

Ministar Jakovina izrazio je želju za nastavkom jačanja mreže službenih i referentnih laboratorija, međusobne suradnje laboratorija i Ministarstva poljoprivrede te drugih nadležnih tijela i institucija: Ministarstva zdravlja, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za hranu uključenih u sustav sigurnosti hrane Republike Hrvatske, a sve s jednim ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača i neometanog funkcioniranja zajedničkog tržišta Europske unije.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tihomir Jakovina Sigurnost hrane Labaratorij Analiza hrane

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer