Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne tehnologije Izraela
  • 06.03.2017. 16:30

Izraelska tehnologija u hrvatskoj poljoprivredi?

U Virovitici je održan seminar na kojem su predstavnici vodećih izraelskih poljoprivrednih tvrtki govorili poduzetnicima o upotrebi novih tehnologija.

  • 3.969
  • 189
  • 0

Veleposlanstvo Države Izrael i Virovitičko-podravska županija u suradnji s Israel Export Institute i Hrvatskom gospodarskom komorom organizirali su "Seminar o poljoprivredi - Primjena novih tehnologija u poljoprivredi" koji je u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije okupio velik broj zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede s područja ove županije.

U Virovitici je ovo bio prvi u nizu ovakvih seminara, a prema riječima zamjenice veleposlanice i konzulice Veleposlanstva Države Izrael u RK, Irit Shneor, ovakva predavanja održat će se i u Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu i imaju za cilj hrvatske poljoprivrednike upoznati s novim tehnologijama.

Izraelci izumili navodnjavanje kap po kap

"Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. Istaknula bih primjer, kako je 70-ih godina, prosječna proizvodnja mlijeka bila 6.300 litara po jednom grlu, danas u Izraelu, zbog razvoja tehnologije, naše najbolje grlo daje 10.000 litara. Želim istaknuti da je upravo u Izraelu izumljen sustav navodnjavanja kap po kap, a tu su i solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja, kao i različiti projekti biotehnologije.

Kod nas pustinje cvatu

Izrael je izuzetno uspješan u razvoju suvremenih tehnologija upravo kako bi nadoknadio to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju. Bili biste iznenađeni kad biste vidjeli da kod nas pustinje cvatu, sve je zeleno i to baš zbog toga što smo uspjeli prevladati objektivne poteškoće razvojem suvremene tehnologije koje se mogu primijeniti i u Hrvatskoj", kazala je konzulica Irit Shneor.

U Velikoj vijećnici, seminaru su između ostalih, nazočili i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, zamjenik župana Zdravko Dijaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Igor Andrović, Josipa Filaković, ekonomski ataše u Veleposlanstvu Države Izrael u RH, direktor HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura.

Pomoć u unapređivanju hrvatske proizvodnje

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović je istaknuo:

"Budući da smo kao županija poljoprivredno orijentirani veliko nam je zadovoljstvo bilo dovesti stručnjake iz Izraela vezano za teme koje se tiču poljoprivrede. Ako znamo da je Izrael država koja na 310.000 hektara proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi samo žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer, a i taj uvoz obilno pokrivaju izvozom te s 95% proizvodnje pokrivaju svoje potrebe, tada je to definitivno zemlja koja može biti primjer dobre prakse za ostale.

Što se tiče Virovitičko-podravske županije, ona je u fazi izgradnje sustava navodnjavanja, a znamo da je Izrael jedan od vodećih svjetskih korisnika poljoprivrednog navodnjavanja jer se polovica njegove poljoprivredne površine navodnjava, što je kod nas tek jedan mali dio. Upravo zato sva ova predavanja koja smo čuli mogu pomoći i nama kao lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali i poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoju proizvodnju i postignu veću proizvodnju po hektaru."

Samo 20% Izraela obradive površine

O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv iz tvrtke (NETAFIM). O navodnjavanju kap na kap iz iste tvrtke nazočne je upoznao Božidar Žanko. O filtracijskim sistemima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg (NETAFIM) dok je o navodnjavanju silaže govorio Buda Erel iz tvrtke ND Project.

Raviv Morag iz tvrtke Profit agro govorio je o staklenicima, a Branimir Kampl (AFIMILK) o naprednim rješenjima za upravljanje mliječnim farmama. O ishrani bilja bile je govora u predavanju Zorana Salopeka (ICL Fertilizers), dok je Zlatko Balenović (ADAMA) odrao seminar na temu "važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva".

Direktor HGK ŽK Virovitica, Milan Vanđura je u prigodi održavanja ovog seminara kazao.

"U ime HGK- Županijske komore Virovitica izražavam zadovoljstvo što smo sudjelovali u organizaciji ovog seminara. Ova edukacija će znanjem i iskustvom koje imaju izraelski stručnjaci zasigurno pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima.

Izrael - europski staklenik

Država Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Države Izrael je oko 22.000 km² i samo 20% od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom.

Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta.

Fotografije: Kristijan Toplak


Fotoprilog


Tagovi

Izrael Virovitičko-podravska županija VPŽ HGK Tehnologije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr