Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor story
  • 25.12.2013. 09:00

Izložba starih traktora

Izložbu oldtimer traktora, pod nazivom Traktor story, pogledajte od 1. travnja pa sve do 31. listopada 2014. u blizini Poreča

  • 1.136
  • 86
  • 0

U prostoru gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine, u selu Nova Ves, kraj Poreča, od 1. travnja pa sve do 31. listopada 2014. posjetite izložbu posvećenu poljoprivredi.

Od antike pa sve do danas na tom prostoru je tradicionalno bila zastupljena poljoprivreda. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću uvjetovao je zaborav običaja, alata i strojeva koji su donedavno obilježavali kulturu toga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja čuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi, a važan iskorak u realizaciji bila je nabavka starog Fordsona koji je, kao prvi traktor, služio u ovom istarskom selu u blizini Poreča.

Fordson potječe iz davne 1923. godine, a glavni je i dežurni krivac za osnivanje ove uistinu zanimljive izložbe.

Priča počinje gumnom pored kojeg je prezentirana izložba o vršidbi žita te izumu i razvoju vršilica. Za one koji ne znaju, gumno je tradicionalni kružni prostor sa stupom u središtu, čija je glavna namjena bila vršidba i koje je sve do prije stotinu godina i pojave vršilice u ovim krajevima, bilo nezaobilazan objekt u procesu dobivanja žita.

Mnogima su danas gumno i njegova svrha uglavnom nepoznanica, pa će se organizatori ove izložbe pobrinuti da posjetiteljima pokažu cijelu priču o žetvi i vršidbi kakva je bila nekad.

Izložba se nastavlja postavom od pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva, popularnog naziva Traktor story. Prva je to izložba oldtimer traktora u Hrvatskoj koja je po prvi puta prikazana 2010. godine.

U ekskluzivnom prostoru galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji - kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka, pa sve do današnjih dana.

U prilogu članka možete pronaći prigodnu galeriju fotografija.

Više informacija možete saznati na: www.traktorstory.com

Photo: traktorstory.com


Fotoprilog


Tagovi

Traktor story Poreč Nova Ves Oldtimer Fordson Galerija Konobon Vršilica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!