Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 21.05.2015. 12:00

Izložba rapske ovce - škraparice!

30. svibnja 2015. na Rabu se održava četrnaesta po redu Izložba rapske ovce!

  • 185
  • 9
  • 0

Čudesna idila grada Raba. Poseban doživljaj ostavlja već prvi pogled na rukom oblikovane rapske zidine s kojih vas veselo pozdravljaju ljupki, modri cvjetići istarskog zvončića, simbolične biljke, kvarnerskog endema. A potom, ljudi, Rabljani, iskreno i srdačno vas dočekuju kao dragog prijatelja.

To je scenarij koji se odvijao na svakoj dosadašnoj izložbi rapske ovce, a sada je red i na četrnaestu. Susret s uzgajivačima rapske ovce udruženih u udruge ovčara, samo potvrđuje već stečeni dojam o Rabljanima. U veoma dobrom ozračju nakon razgledavanja izložbenih kolekcija ovaca s prikazom njihove proizvodnosti, kao i svake godine uslijedit će svečano otvorenje.

Kao i svih ranijih godina, u organizaciji izložbe Udruzi ovčara Škraparica pomažu djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije i članovi Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Primorsko-goranska županija, Grad Rab, te Željko Peran, viši stručni savjetnik Poljoprivredno savjetodavne službe koji je jedan od začetnika izložbe.

14. Izložba rapske ovce

Izložba rapske ovce prerasta u tradicionalnu manifestaciju i okuplja sve uzgajivače otoka. Danas udruga broji 70-ak uzgajivača koji od Barbata na jugu otoka, do granice s općinom Lopar na sjeveru, brinu o stadima s oko osam tisuća ovaca. Udruga je dala veliki doprinos u nastojanjima da se sačuvaju i na pravi način vrjednuju uzgoji hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja, kao i proizvodi dobiveni od tih životinja.

Predsjednik udruge Škraparica, Nedjeljko Beg s ponosom je istaknuo kako je Udruga Škraparica postala prva udruga članica Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza s dozvolom provedbe uzgojno-selekcijskog rada u stadima članova udruge. Udruga aktivno sudjeluje u vođenju evidencije i uzgojnih knjiga za uzgajivače matičnih stada, sudjeluje u odabiru i performance testu mladih ovnova predviđenih za daljnji rasplod, a u tijeku je i rad na proširenju suradnje s HPA na ostalim poslovima koje će članovi Udruge moći sami obavljati u svojim stadima.

Rapska ovca je hrvatska izvorna pasmina ovaca koja je nastala na otoku Rabu, gdje se danas i uzgaja. Na otoku je nazivaju škraparica, a u uzgoju dominira stari, odnosnodomaći tip otočne ovce, koja se u većini stada desetljećima nije znatnije genetski mijenjala, najvjerojatnije zbog otočne izoliranosti i nesklonosti rapskih uzgajivača za introdukcijom krvi stranih genotipova.

Rapska ovca je zaštićena zakonskim propisima i novčanim poticajima u iznosu od 350 kn /godišnje.

Ova pasmina je izuzetno otporna, prilagođena klimi otoka Raba (visoke ljetne temperature često popraćene dugotrajnom sušom, bura u zimskim mjesecima). Rapska ovca pripada skupini dugorepih, kasnozrelih pasmina, kombiniranih proizvodnih odlika. Sitna je, ali skladne tjelesne građe, čvrste konstitucije, živahna, spretna, vrlo otporna i skromna. Primarno se uzgaja radi proizvodnje mesa, laganih i srednje teških janjećih trupova, prosječne tjelesne mase oko 20 kg, masa trupa je 10,5 kg, uz prosječan randman trupa od 52% (45 do 55%), a kvaliteta mesa je izvrsna i predstavlja kulinarski specijalitet, rapska janjetina.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Rapska ovca Rab Uzgajivači Udruga ovčara Škraparica HPA Izložba rapske ovce Istarski zvončić Rapske zidine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]