Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 18.06.2015. 14:35

Izložba paške ovce u Novalji!

15. izložba paške ovce i paškog sira održati će se u subotu 4. srpnja 2015. godine u Novalji na otoku Pagu.

  • 208
  • 12
  • 0

Grad Novalja u suradnji s Udrugom uzgajivača paške ovce svake godine organizira manifestaciju Izložba paške ovce i paškog sira koja za zadaću ima promociju paške ovce i paškog sira s ciljem razvoja stočarstva na otoku Pagu. Manifestacija se održava svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju, a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna. Ove godine predviđena je za petak, 4. srpnja u Novalji na otoku Pagu.

Uz to, na manifestaciji se redovito održavaju znanstveni skupovi sa temama koje se odnose na poboljšanje kvalitete paške ovce, sira i mesa. Tu su redovito prisutne aktualne teme vezane za budućnost ovčarstva na otocima, uvođenje novih normi u proizvodnji sira i sl.

Paška ovca kao izvorna hrvatska pasmina, pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Ovčarstvom su se na otoku Pagu bavili i stari Iliri a dolaskom Hrvata na otok polovicom desetog stoljeća slijedi značajniji razvitak ove gospodarske grane. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana otoka Paga na kojem je zabilježeno oko 35.000 ovaca.

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetlo do tamno žute boje, ovisno o starosti. Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Paška ovca Izložba Paški sir Kolekcija ovaca Kvaliteta Pašnjaci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]