Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 16.06.2015. 09:10

Izložba istarskog goveda

U Višnjanu će se 26. srpnja 2016. godine, održati Izložba istarskog goveda. Idealan je to način za promicanje ove zaštićene pasmine goveda koja se uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a poznata je još i pod nazivom boškarin.

  • 181
  • 8
  • 0

Prve stočarske izložbe zabilježene su u Europi još pocetkom druge polovice XIX. stoljeća. Na našim prostorima prvo nagradivanje dobro uzgojene stoke održano je 1851. godine u Zagrebu, a 1856. godine u Sv. Ivanu Zelini gdje je predvedeno pet bikova. Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji sa Županijama unutar cijele Hrvatske organizira stočarske izložbe i Aukcijske prodaje rasplodnih grla.

Zaštitni znak istarskog farmera

Cilj organiziranja stočarskih izložbi je stočarima, stručnjacima i posjetiteljima prikazati dosege u uzgoju pojedinih pasmina, stimulirati uzgajivače stoke i u konačnici pridonijeti unaprjeđenju stočarstva u Hrvatskoj. U Višnjanu će se 26. srpnja 2016. godine, održati Izložba istarskog goveda. Idealan je to način za promicanje ove zaštićene pasmine goveda koja se uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a poznata je još i pod nazivom boškarin. Savez uzgajivača istarskog goveda još od 1989. godine radi na očuvanju i zaštiti ove pasmine, a trajnom zaštitom istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvoja Istre bavi se i Agencija za ruralni razvoj Istre, osnovana 2003. godine.

Stvaranju pasmine pridonijela je blaga klima, plodna zemlja i bogata tisućljetna tradicija stočarstva. Iako porijeklo ovog goveda nije u potpunosti poznato, jasno je da vuče korijene od goveda koje je na ove prostore došlo prije dvije i pol tisuće godina iz stepa Južne Rusije. Kroz godine su na oblikovanje istarskog goveda utjecale brojne populacije goveda susjednih regija, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća pristupilo se melioraciji s talijanskim pasminama romagnola, te kasnije i maremana.

Bikovi istarskog goveda u prosjeku teže 1.000 do 1.200 kg. Odlikuje ih gruba konstitucija i snažna koštana građa, a budući da su otporni i izdržljivi te posjeduju velike radne sposobnosti, postali su zaštitni znak istarskih seljaka kroz povijest. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u 2012. godini, na području Istre i Primorsko-goranske županije nalazilo se 168 uzgajivača ove pasmine koja je svrstana u kategoriju visoko ugroženih pasmina.


Tagovi

Boškarin Istarsko govedo Stočarska izložba Radne sposobnosti Izdržljivost Uzgajivači stoke


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.