Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnjan 2014
  • 28.06.2014. 10:00

Izložba istarskog goveda

Korijeni istarskog goveda ili boškarina stari su 2.500 godina, a svrstano je u kategoriju visoko ugroženih pasmina. Kroz povijest, Boškarin je postao zaštitni znak istarskog seljaka!

Foto: coloursofistria.com
  • 266
  • 23
  • 0

U Višnjanu će se 27. srpnja 2014. godine, održati 16. Izložba rasplodnih grla istarskog goveda. Idealan je to način za promicanje ove zaštićene pasmine goveda koja se uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije, a poznata je još i pod nazivom boškarin. Savez uzgajivača istarskog goveda još od 1989. godine radi na očuvanju i zaštiti ove pasmine, a trajnom zaštitom istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvoja Istre bavi se i Agencija za ruralni razvoj Istre, osnovana 2003. godine.

Stvaranju pasmine pridonijela je blaga klima, plodna zemlja i bogata tisućljetna tradicija stočarstva. Iako porijeklo ovog goveda nije u potpunosti poznato, jasno je da vuče korijene od goveda koje je na ove prostore došlo prije dvije i pol tisuće godina iz stepa Južne Rusije. Kroz godine su na oblikovanje istarskog goveda utjecale brojne populacije goveda susjednih regija, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća pristupilo se melioraciji s talijanskim pasminama romagnola, te kasnije i maremana.

Bikovi istarskog goveda u prosjeku teže 1.000-1.200 kg. Odlikuje ih gruba konstitucija i snažna koštana građa, a budući da su otporni i izdržljivi te posjeduju velike radne sposobnosti, postali su zaštitni znak istarskih seljaka kroz povijest. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u 2012. godini, na području Istre i Primorsko-goranske županije nalazilo se 168 uzgajivača ove pasmine koja je svrstana u kategoriju visoko ugroženih pasmina.

Na prošlogodišnjoj izložbi predstavljene su četiri kolekcije istarskog goveda sa ukupno 34 grla. Svim nagrađenim grlima po kolekcijama, pripale su diplome Hrvatske poljoprivredne agencije te novčane nagrade Istarske županije, Šampionsku titulu ponijelo je grlo kat. broj 19, HR8100442474, čiji je vlasnik obrt "Švik-kop" iz Višnjana.

Foto: coloursofistria.com


Tagovi

Istarsko govedo Boškarin Višnjan Izložba Uzgajivači boškarina Izložba rasplodnih grla Savez uzgajivača istarskog goveda Ugrožena pasmina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]