• Poljoprivreda
  • 14.03.2009.

Iz najistočnije županije 600 tona meda

U Francuskoj je proizvodnja meda pala s 30.000 na samo 10.000 tona; u Hrvatskoj se godišnje proizvede 4500 tona

  • 1.257
  • 63
  • 0

U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u petak su u Vinkovcima počeli 6. pčelarski dani, sajamska i stručno-znanstvena manifestacija posvećena pčelarstvu.

Okupila je osamdesetak izlagača iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije. To je najveća specijalizirana pčelarska manifestacija u Hrvatskoj i među najvećima u jugoistočnoj Europi.

Uz sajamski dio, prvog je dana održana serija stručnih predavanja posvećenih zaštiti pčela o čemu su govorili hrvatski stručnjaci ali i predsjednik austrijske pčelarske asocijacije dr. Hermann Pechhacker, koji je sa stručnjakom s Riječkog veleučilišta dr. Damirom Šekuljom govorio o ekonomski i ekološki prihvatljivom pristupu tretmanu protiv pčelinje bolesti varroe. Na sajamskom dijelu zapažen nastup imao je slovenski obrt »Splošno mizarstvo«, predstavljajući inovativnu i nagrađivanu bio-sušaru za voće ali i za pčelinji prah u kojoj pčelari mogu i topiti kristalizirani med.

Novi proizvod ponudilo je i poduzeće »Medo-Flora« iz Donjeg Dragonošca predstavivši proizvode poput matične mliječi, peluda i propolisa u tabletama obogaćenim C-vitaminom.
Pčelarima je inovativni proizvod predstavio i Damir Novaković iz Karlovca a riječ je o stroju za bušenje okvira za košnice, odnosno satnih osnova, kao i dizalicu za pčelarenje košnicama u dvije etaže.

U petak su sajam posjetila i brojna školska djeca, a pčelari su ih educirali o zdravstvenim učincima meda i pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Drago Josipović, među ostalim, naglasio je da je pčelarstvo naporan i stručan posao koji se radi u kontinuitetu pa nije čudo da mnogi odustanu od pčelarenja. Istaknuo je primjer Francuske gdje je proizvodnja meda pala s 30.000 na samo 10.000 tona. U Hrvatskoj se godišnje proizvede 4500 tona.

Oko 180 pčelara organiziranih u vukovarsko-srijemskom Pčelarskom savezu proizvedu 600 tona meda od kojih 180 tona završava na policama trgovačkih lanaca. Josipović je naglasio da prostora za napredak ima te da bi se u najistočnijoj hrvatskoj županiji moglo proizvoditi 1000 tona meda.

Autor: Goran Čorkalo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EVO MENE MOJI LJUDI - U jabukama, na magunjama... A tu je i profešur Ante Kolega Bage. Sad idemo u vinograde na paletkovanje. Čehulje!!!