Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.03.2009.

Iz najistočnije županije 600 tona meda

U Francuskoj je proizvodnja meda pala s 30.000 na samo 10.000 tona; u Hrvatskoj se godišnje proizvede 4500 tona

  • 1.263
  • 63
  • 0

U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u petak su u Vinkovcima počeli 6. pčelarski dani, sajamska i stručno-znanstvena manifestacija posvećena pčelarstvu.

Okupila je osamdesetak izlagača iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije. To je najveća specijalizirana pčelarska manifestacija u Hrvatskoj i među najvećima u jugoistočnoj Europi.

Uz sajamski dio, prvog je dana održana serija stručnih predavanja posvećenih zaštiti pčela o čemu su govorili hrvatski stručnjaci ali i predsjednik austrijske pčelarske asocijacije dr. Hermann Pechhacker, koji je sa stručnjakom s Riječkog veleučilišta dr. Damirom Šekuljom govorio o ekonomski i ekološki prihvatljivom pristupu tretmanu protiv pčelinje bolesti varroe. Na sajamskom dijelu zapažen nastup imao je slovenski obrt »Splošno mizarstvo«, predstavljajući inovativnu i nagrađivanu bio-sušaru za voće ali i za pčelinji prah u kojoj pčelari mogu i topiti kristalizirani med.

Novi proizvod ponudilo je i poduzeće »Medo-Flora« iz Donjeg Dragonošca predstavivši proizvode poput matične mliječi, peluda i propolisa u tabletama obogaćenim C-vitaminom.
Pčelarima je inovativni proizvod predstavio i Damir Novaković iz Karlovca a riječ je o stroju za bušenje okvira za košnice, odnosno satnih osnova, kao i dizalicu za pčelarenje košnicama u dvije etaže.

U petak su sajam posjetila i brojna školska djeca, a pčelari su ih educirali o zdravstvenim učincima meda i pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Drago Josipović, među ostalim, naglasio je da je pčelarstvo naporan i stručan posao koji se radi u kontinuitetu pa nije čudo da mnogi odustanu od pčelarenja. Istaknuo je primjer Francuske gdje je proizvodnja meda pala s 30.000 na samo 10.000 tona. U Hrvatskoj se godišnje proizvede 4500 tona.

Oko 180 pčelara organiziranih u vukovarsko-srijemskom Pčelarskom savezu proizvedu 600 tona meda od kojih 180 tona završava na policama trgovačkih lanaca. Josipović je naglasio da prostora za napredak ima te da bi se u najistočnijoj hrvatskoj županiji moglo proizvoditi 1000 tona meda.

Autor: Goran Čorkalo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]