Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inagra
  • 16.09.2015. 14:15

Isprobajte upravljanje usjevima putem satelita!

Prijavite se na radionicu o primjeni satelitskog sustava za upravljanje podacima s poljoprivrednih površina, koja će se održati 30. rujna 2015. u osječkom Bios-u i besplatno ga isprobajte u svojoj proizvodnji!

Foto: inagra
  • 702
  • 119
  • 0

Možete li zamisliti da iz svoje dnevne sobe imate potpunu kontrolu nad svojim usjevima, a uz to još i štedite gorivo, vrijeme i novac? U Hrvatsku je stigla nova generacija sustava za nadzor ratarske proizvodnje. Američki sustav Cropio je u svijetu već uvelike prepoznat, a tvrtka Inagra njegov je zastupnik za cijelo područje bivše Jugoslavije.

O satelitskom sustavu za upravljanje podacima s poljoprivrednih površina možete saznati nešto više 30. rujna 2015. u poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku, od 16:00 do 18:00 h.

Radionica o upravljanju usjevima putem satelita namijenjena je farmerima koji se bave ratarskom ili stočarskom proizvodnjom veličine gospodarstva do 50 hektara. No, prijaviti se mogu i oni s većom površinom.

Ušteda troškova i kontrola učinkovitosti

Kontrola vegetacije = kontrola proizvodnje!

"Uz satelitsko praćenje usjeva, uštedi se i više od 10% gnojiva jer sustav sam izračunava potrebnu količinu dušika. To je ušteda od 43 kn po hektaru svake godine.

Time se čuva okoliš, ali i novac (za pšenicu od 60 do 280 kuna po hektaru)", predstavio nam je najnovija istraživanja satelitskog nadzora u proizvodnji, Krešimir Kuterovac. Štedi se i gorivo prilikom kontrole i obilaska usjeva, jer se ovakvim sustavom sve prati online. Također se izuzimaju i troškovi analize tla u laboratoriju jer sustav sve odrađuje sam.

Cropio daje i točne meteorološke podatke važne za upravljanje na terenu i analizu produktivnosti. Meteorološki podaci koji se prate su količina padalina, vlažnosti tla, temperatura zraka i tla i vremensku prognozu. Sustav automatski prepoznaje najpouzdaniji izvor podataka za svako pojedino područje. Primjerice, detaljnim i točnim analizama vremenske prognoze pomoću ovakvog sustava štedi se oko 14 kn po hektaru.

Korištenje Cropio sustava na godinu dana

Tvrtka Inagra ušla je u suradnju sa Brodsko-posavskom županijom gdje u sklopu pilot projekta omogućuju brodsko-posavskim poljoprivrednicima besplatno korištenje sustava na godinu dana na površini do 50 ha. Time će se provesti nadzor nad sveukupnom površinom od 2.000 ha koji sufinancira županija. Za poljoprivrednike iz drugih županija, tvrtka Inagra će osigurati probni period od dva do četiri tjedna za istu ili manju površinu.

Foto: inagra


Tagovi

Inagra Cropio Satelitski nadzor Troškovi Upravljanje podacima Krešimir Kuterovac Analiza tla Produktivnost


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]