AgroKlub.com

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Sajmovi & događanja » Inovaciji tvrtke Altpro pripala Velika nagrada sajma

Inovaciji tvrtke Altpro pripala Velika nagrada sajma

Udruga inovatora Hrvatske

Inovaciji tvrtke Altpro pripala Velika nagrada sajma

Datum: 12.05.2015. 14:30

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Glavna tema sajma ove je godine bila uloga mladih u poljoprivredi. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na konferenciji. Naime, u Hrvatskoj je tek 9 posto obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina.

Dodjelom nagrada izlagačima zatvoren je 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se od petka do nedjelje održavao po prvi puta u gradu Trilju.

Na sajmu je ove godine predstavljeno gotovo tri stotine proizvoda i inovacija u području poljoprivrede i proizvodnje hrane, a trideset i tri posto izlagača nagrađeno je zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama. Dodijeljene su 33 zlatne plakete i isto toliko srebrnih i brončanih plaketa za domaće izlagače, te po devet zlata, srebra i bronci za strane izlagače iz Irana, Rumunjske, Slovenije i BiH.

Najznačajnija nagrada sajma, Velika nagrada AGRO ARCE pripala je tvrtki Altpro za Eterik, mobilnu destileriju. Altpro je ovog vikenda u Trilju predstavio usavršenu proizvodnu destileriju, već prisutnu na tržištu. Voditelj projekta Eterik u tvrtki Altpro, Petar Milas kaže kako je najveći interes za destilerijom u regiji, a prve destilerije prodali su prošle godine. Inače, ova jedinstvena pokretna destilerija koristi se za destilaciju svih vrsta aromatičnog bilja, a zbog svoje mobilnosti idealna je za ruralna područja i otoke te za rad na polju gdje nema infrastrukture. Milas kaže kako je prikladna za zadruge i lokalne akcijske grupe jer jednu destileriju mogu koristiti svi članovi zadruga ili LAG-ova. U tvrtci planiraju daljnju proizvodnju i distribuciju destilerije, a razmišljaju i o proizvodnji vlastite linije proizvoda na bazi aromatičnog bilja. Eterik nakon AGRO ARCE ostaje u Trilju. Naime, LAG Cetinska krajina u sljedećih će nekoliko mjeseci koristiti destileriju za edukaciju i usavršavanje svojih članova i za destilaciju vlastitog aromatičnog bilja.

Nedostatak mladih poljoprivrednika

Glavna tema sajma ove je godine bila uloga mladih u poljoprivredi. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na konferenciji. Prema podacima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO u Hrvatskoj je 9% obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina, što je više u odnosu na EU prosjek koji iznosi 7%. Najmanje ih je na jugu Hrvatske, upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tek 4%.

"Iako se vidi pomak u odnosu na prije, još uvijek mladi nedovoljno percipiraju poljoprivredu kao priliku za samozapošljavanje i unosan biznis, posebice ovdje u Dalmaciji. Pokazao nam je to i manji odaziv mladih na konferenciji, što smo i očekivali", kaže Zrinka Filipović Dermit iz YPARD-a Hrvatske, a ujedno i koordinatorica konferencije.

Potaknuti mlade da se okrenu poljoprivredi u svom kraju, želja je i domaćina ovogodišnje AGRO ARCE, gradonačelnika Ivana Šipića. Potencijala ima, od šest tisuća hektara zemlje, svega tisuću hektara je obrađeno, a većina zemlje u privatnom je vlasništvu. U Trilju su uvjereni kako će sliku promijeniti projekt Proizvodna zona Čaporice - Centar agropoduzetništva "3 Lj", financiran iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o jednom od prvih projekata koji je dobio sredstva od EU-a za regionalni razvoj otkad je Hrvatska postala članicom, a koji kao takav predstavlja i primjer dobre prakse povlačenja EU sredstava. Ukupna vrijednost toga projekta je gotovo 17 milijuna kuna, a oko 90 % financira se iz fonda dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko - dalmatinske županije. Radovi na komunalnoj infrastrukturi u sklopu projekta krenuli su početkom ožujka ove godine, a završetak radova planiran je za početak 2016. godine.

Grad Trilj kao poljoprivredna zona

U triljskoj zoni poljoprivreda je i sada jedna od glavnih djelatnosti. Ondje je trenutno zaposleno oko 300 stanovnika Trilja i to uglavnom u Sirani Puđa i tvornici za preradu ribe Conex Trade. Njima je pak na sajmu AGRO ARCA dodijeljen i certifikat halal kvalitete, što im omogućava izlazak na veliko svjetsko halal tržište čija se vrijednost procjenjuje na 1,4 trilijuna američkih dolara. U tvrtki Conex Trade trenutno izvoze čak 80% svoje proizvodnje, a nisu dugo čekali ni na otvaranje tržišta halala pa tako uskoro potpisuju i ugovor o izvozu u Tursku.

Sajam AGRO ARCA ove se godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Trilja. Suorganizatori sajma su bili Splitsko - dalmatinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a partneri Javna ustanova RERA SD za razvoj i koordinaciju Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora - Komora Split, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO te YPARD Hrvatska.

Broj pregleda članka: 209; Uspješnost članka: 20.45

Tagovi: Poljoprivreda, Prehrambena industrija, Ivan Šipić, LAG, Trilj, Altpro, Udruga inovatora Hrvatske, Eterik, Međunarodni sajam inovacija, Agro Arca 2015., Zrinka Filipović Dermit, YPARD, Velika nagrada Agro Arce, Mobilna destilerija, Petar Milas, 3 Lj, Sirana Puđa, Conex Trade

Ključne riječi članka: inovaciji, tvrtke, altpro, pripala, velika, nagrada, sajma, godine, mladih, hrvatska, altpro, splitsko, destileriju, sajma, trilju, nagrada, hrvatske, razvoj, poljoprivrednika, bilja, eterik, projekta, aromatičnog, tvrtki, poljoprivredi, mladih poljoprivrednika, aromatičnog bilja, agro arce, agro arca, splitsko dalmatinske županije