Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga inovatora Hrvatske
  • 12.05.2015. 14:30

Inovaciji tvrtke Altpro pripala Velika nagrada sajma

Glavna tema sajma ove je godine bila uloga mladih u poljoprivredi. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na konferenciji. Naime, u Hrvatskoj je tek 9 posto obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina.

  • 324
  • 11
  • 0

Dodjelom nagrada izlagačima zatvoren je 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se od petka do nedjelje održavao po prvi puta u gradu Trilju.

Na sajmu je ove godine predstavljeno gotovo tri stotine proizvoda i inovacija u području poljoprivrede i proizvodnje hrane, a trideset i tri posto izlagača nagrađeno je zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama. Dodijeljene su 33 zlatne plakete i isto toliko srebrnih i brončanih plaketa za domaće izlagače, te po devet zlata, srebra i bronci za strane izlagače iz Irana, Rumunjske, Slovenije i BiH.

Najznačajnija nagrada sajma, Velika nagrada AGRO ARCE pripala je tvrtki Altpro za Eterik, mobilnu destileriju. Altpro je ovog vikenda u Trilju predstavio usavršenu proizvodnu destileriju, već prisutnu na tržištu. Voditelj projekta Eterik u tvrtki Altpro, Petar Milas kaže kako je najveći interes za destilerijom u regiji, a prve destilerije prodali su prošle godine. Inače, ova jedinstvena pokretna destilerija koristi se za destilaciju svih vrsta aromatičnog bilja, a zbog svoje mobilnosti idealna je za ruralna područja i otoke te za rad na polju gdje nema infrastrukture. Milas kaže kako je prikladna za zadruge i lokalne akcijske grupe jer jednu destileriju mogu koristiti svi članovi zadruga ili LAG-ova. U tvrtci planiraju daljnju proizvodnju i distribuciju destilerije, a razmišljaju i o proizvodnji vlastite linije proizvoda na bazi aromatičnog bilja. Eterik nakon AGRO ARCE ostaje u Trilju. Naime, LAG Cetinska krajina u sljedećih će nekoliko mjeseci koristiti destileriju za edukaciju i usavršavanje svojih članova i za destilaciju vlastitog aromatičnog bilja.

Nedostatak mladih poljoprivrednika

Glavna tema sajma ove je godine bila uloga mladih u poljoprivredi. O njihovim iskustvima i perspektivama raspravljalo se na konferenciji. Prema podacima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO u Hrvatskoj je 9% obiteljskih gospodarstava čiji su nositelji mladi u dobi od 18 do 40 godina, što je više u odnosu na EU prosjek koji iznosi 7%. Najmanje ih je na jugu Hrvatske, upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tek 4%.

"Iako se vidi pomak u odnosu na prije, još uvijek mladi nedovoljno percipiraju poljoprivredu kao priliku za samozapošljavanje i unosan biznis, posebice ovdje u Dalmaciji. Pokazao nam je to i manji odaziv mladih na konferenciji, što smo i očekivali", kaže Zrinka Filipović Dermit iz YPARD-a Hrvatske, a ujedno i koordinatorica konferencije.

Potaknuti mlade da se okrenu poljoprivredi u svom kraju, želja je i domaćina ovogodišnje AGRO ARCE, gradonačelnika Ivana Šipića. Potencijala ima, od šest tisuća hektara zemlje, svega tisuću hektara je obrađeno, a većina zemlje u privatnom je vlasništvu. U Trilju su uvjereni kako će sliku promijeniti projekt Proizvodna zona Čaporice - Centar agropoduzetništva "3 Lj", financiran iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o jednom od prvih projekata koji je dobio sredstva od EU-a za regionalni razvoj otkad je Hrvatska postala članicom, a koji kao takav predstavlja i primjer dobre prakse povlačenja EU sredstava. Ukupna vrijednost toga projekta je gotovo 17 milijuna kuna, a oko 90 % financira se iz fonda dok će razliku sufinancirati Grad Trilj. Partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Regionalna razvojna agencija Splitsko - dalmatinske županije. Radovi na komunalnoj infrastrukturi u sklopu projekta krenuli su početkom ožujka ove godine, a završetak radova planiran je za početak 2016. godine.

Grad Trilj kao poljoprivredna zona

U triljskoj zoni poljoprivreda je i sada jedna od glavnih djelatnosti. Ondje je trenutno zaposleno oko 300 stanovnika Trilja i to uglavnom u Sirani Puđa i tvornici za preradu ribe Conex Trade. Njima je pak na sajmu AGRO ARCA dodijeljen i certifikat halal kvalitete, što im omogućava izlazak na veliko svjetsko halal tržište čija se vrijednost procjenjuje na 1,4 trilijuna američkih dolara. U tvrtki Conex Trade trenutno izvoze čak 80% svoje proizvodnje, a nisu dugo čekali ni na otvaranje tržišta halala pa tako uskoro potpisuju i ugovor o izvozu u Tursku.

Sajam AGRO ARCA ove se godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Trilja. Suorganizatori sajma su bili Splitsko - dalmatinska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a partneri Javna ustanova RERA SD za razvoj i koordinaciju Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora - Komora Split, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika AGRO te YPARD Hrvatska.


Tagovi

Međunarodni sajam inovacija Poljoprivreda Prehrambena industrija Agro Arca 2015. Trilj Velika nagrada Agro Arce Altpro Eterik Mobilna destilerija Petar Milas LAG Zrinka Filipović Dermit YPARD Ivan Šipić 3 Lj Sirana Puđa Conex Trade Udruga

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!