Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Croatia
  • 28.11.2015. 20:30

Iločki podrumi zvijezda ocjenjivanja Vina Croatia

Iločki podrumi zvijezda Prvog nacionalnog ocjenjivanja vina Vina Croatia.

Foto: HGK
  • 152
  • 11
  • 0

Graševina vrhunska 2014 (Iločki podrumi), Traminac vrhunski 2014 (Iločki podrumi), Traminac ledena berba 2011 (Kutjevo), Ledeno vino 2012 (Vina Đurinski), Pomet 2011 (Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik) i Vuglec - prirodno pjenušavo vino 2013 (Vuglec breg), šampioni su 1. Nacionalnog ocjenjivanja vina, Vina Croatia, koje je pokrenulo Udruženje vinarstva HGK, s ciljem daljnje promocije domaćih vina, ali i jačanja konkurentnosti proizvoda vina na tržištu. Nagrade su uručene u hotelu Esplanade Zagreb, u sklopu međunarodnog festivala vina i kulinarstva 10° Zagreb VINOcom.

Kutjevački Traminac ledena berba 2011. i Krauthakerov Zelenac ibb 2009. ponijeli su titulu velikog zlata, a podijeljena je još 51 zlatna medalja i 29 srebrnih u sedam kategorija.

Ocijenjena 201 etiketa

Na prvo nacionalno ocjenjivanje vina prijavile su se 64 vinarije, a ukupno je ocijenjena 201 etiketa. "Zahvaljujući ocjenjivanju, očekujemo brže i bolje brandiranje kapljica Lijepe naše i na međunarodnoj pozornici. Ocjenjivanje ima i međunarodnu dimenziju jer su u kušanje, uz naše ocjenjivače, uključeni većinom i inozemni stručnjaci degustatori - renomirani enolozi, sommelieri i vinski trgovci, što je višestruka prednost.

Time se dobiva vrijedna informacija o tome kako svijet reagira na hrvatsko vino. Relevantni vanjski krugovi, koncentrirani samo na vino odavde, upoznaju se s našim proizvodima na njihovu izvoru, što je bitno jer su dojmovi jači, a onda je velika i vjerojatnost da se iz tih strukovnih krugova vani prema tržištima širi složena priča o našoj kapljici i eno-gastronomiji", objasnio je potpredsjednik HGK Želimir Kramarić koji je u ime Hrvatske gospodarske komore primio i zahvalu direktora VINOcoma Ivana Dropuljića za dugogodišnju potporu i pokroviteljstvo festivalu.

Inozemni ocjenjivači iz vinskih zemalja

Također je objasnio i kako se pri izboru inozemnih ocjenjivača pazilo da se pozovu prvenstveno oni iz zemalja za koje se smatra da su za nas najzanimljivije kao vinska, ali i turistička tržišta.

Vina su ocjenjivale stručne komisije, sastavljene od 10 inozemnih sudaca iz Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije te pet domaćih sudaca, a ocjenjivala su se klasičnom metodom; 100 bodova u skladu s pravilima organizacije International Organisation of Vine and Wine (OIV-a) i L’Union Internacionale des Oenologues (UIOE-a).

Foto: HGK


Tagovi

Vina Croatia Iločki podrumi HGK Nacionalno ocjenjivanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!