Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno-poduzetničke ideje
  • 20.01.2017. 18:00

Ili ćemo raditi kako treba, ili nećemo raditi

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je tradicionalnu savjetodavno izložbenu manifestaciju 19. poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2017. i obišao tvrtke Poljoprivredno prehrambeni kompleks d.o.o. i Slavonija slad d.o.o.

  • 8.095
  • 854
  • 0

"Snažnijim razvojem gospodarstva zaustavit ćemo danas evidentnu depopulaciju ruralnih područja. Nadam se nećemo dugo čekati da okrenemo novu stranicu u našoj povijesti i kroz investicijski val i uz otvaranje radnih mjesta upravo ruralna područja učinimo primamljivim za povratak i ostanak mladih obitelji na tim prostorima.

Kroz Program ruralnog razvoja raspoloživa nam je izdašna financijska omotnica i to moramo iskoristiti. Ministarstvo će pojednostaviti procedure, a na poljoprivrednicima je da uz pomoć razvojnih agencija i LAG-ova pripreme što bolje projekte i prijave se na natječaje", izjavio je ministar Tomislav Tolušić prilikom otvaranja 19. poljoprivredno-poduzetničkih ideja.

Zaustavit ćemo depopulaciju ruralnih područja

Pohvalio je tradicionalnu novogradišku manifestaciju kojom se, kako je rekao, kroz nove ideje u poljoprivredi, potiče razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i pokazuje što zajednički trebaju činiti općine, gradovi, županije i resorno ministarstvo.

Na novinarsko pitanje što učiniti sa velikim zapuštenim poljoprivrednim površinama državne zemlje odgovorio je: "Država, nažalost, sa tim zemljištem do sada nije gospodarila kako treba. Ne znamo niti koliko imamo čega, tko plaća, tko ne plaća. Netko zakup po hektaru plaća 500 kuna, netko 1.500 kuna. Moramo uvesti reda, pripremamo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, vratit ćemo raspolaganje općinama i gradovima, uz potporu županija, ali uz puno veće kontrole. Ili ćemo raditi posao kako treba, ili nećemo raditi. Ja sam za ovu varijantu da nešto sa zemljištem napravimo i da s njim konačno netko upravlja".

Jedini proizvođači pivarskog slada

Prije svečanog otvaranja manifestacije ministar Tolušić je posjetio tvrtke Poljoprivredno prehrambeni kompleks d.o.o. i Slavonija slad d.o.o, članice Francuske korporacije Axereal i jedine proizvođače pivarskog slada u Republici Hrvatskoj.

Čak 70% potreba tvornice slada Slavonija slad d.o.o. proizvodi se na 10.000 hektara u Republici Hrvatskoj. Poljoprivredno prehrambeni kompleks d.o.o. uz pivarski ječam koji proizvodi za Slavonijaslad d.o.o. ugovara i ostale ratarske kulture (kukuruz, pšenica, soja uljana repica) na još 3.000 hektara, uz dodatnih 2.500 hektara na kojima proizvode vlastito sjeme.

U sklopu dvodnevne Zavjetodavno-izložbene manifestacije održava se i niz edukativnih predavanja, a pedesetak OPG-a, poduzetnika i tvrtki izložilo je svoje proizvode. O tomu i problemima koji muče poljoprivrednike opširnije u sutrašnjoj reportaži.


Tagovi

Tomislav Tolušić Poljoprivredno-poduzetničkih ideja Poljoprivredno Prehrambeni kompleks Slavonija slad Axereal


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?