Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petir u Gudovcu
  • 12.09.2015. 12:30

Hrvatskoj poljoprivredi treba novi smjer!

Nepravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta kao i financijskih sredstava u Programu ruralnog razvoja RH samo su pokazatelji da su u hrvatskoj poljoprivredi nužne korjenite promjene

  • 335
  • 24
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prisustvovala je jučer otvorenju 23. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Tom prilikom je obišla izlagače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su joj se požalili na dramatično stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

"Nepravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta kao i financijskih sredstava u Programu ruralnog razvoja RH samo su pokazatelji da su u hrvatskoj poljoprivredi nužne korjenite promjene i politika koja će biti usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su stvarni proizvođači hrane i čuvari hrvatskog prostora", rekla je Petir.

Dodala je da je danas vrijeme u kojem se moramo odlučiti kojim ćemo putem u poljoprivredi krenuti: "Hoćemo li svoju politiku usmjeriti prema nepreglednim imanjima u vlasništvu korporacija ili banaka u kojima će radnici raditi za mizernu nadnicu ili prema obiteljskim gospodarstvima s dostatnim prihodima?"

Petir je rekla da je Zajednička poljoprivredna politika EU orijentirana prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te da je to najuspješnija i najskuplja politika Europske unije. Unatoč tome hrvatski, ali i seljaci drugih država članica sve teže se nose s izazovima koje pred njih stavlja tržište, ali i politike.

Svrha ZPP-a nije samo povući što više novca i utrpati ga u džepove onih koji ga imaju i previše, a to je upravo ono čemu danas svjedočimo u Hrvatskoj. Cilj ZPP-a je ostvariti održiv i pristojan život u ruralnim područjima, zajamčiti sigurnu opskrbu kvalitetnom hranom i osigurati dostojan život poljoprivrednika i njihovih obitelji.

Niti ove godine na otvorenju sajma u Gudovcu nije bilo ministra poljoprivrede. Na upit novinara kako komentira njegov nedolazak Petir je rekla da je ministar Jakovina već nebrojeno puta do sada pokazao da ga poljoprivreda i hrvatsko selo ne zanimaju. Dodala je da se nada da takav odnos prema poljoprivredi pripada prošlosti i da će nova Vlada bitno promijeniti svoj odnos prema selu i seljaku, a posebice zadržati mlade na selu te da će u središte svoje politike staviti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su ključ samodostatnosti u proizvodnji hrane i opstanku života na selu.

U pratnji zastupnice Petir bili su mnogobrojni dužnosnici HSS-a iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske županije i Grada Zagreba te čelnici seljačkih udruga.

Tekst i foto: Ernest Ciprijanović


Fotoprilog


Tagovi

Marijana Petir Zajednička poljoprivredna politika Europska unija Jesenski sajam Gudovaac Program ruralnog razvoja Tihomir Jakovina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs