Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Wine Expo
  • 31.10.2016. 12:00

Hrvatski vinari najveći hit sajma vina u Poljskoj

U prva smo četiri mjeseca ove godine u Poljsku izvezli vina u vrijednosti 358 tisuća eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 600%.

  • 1.149
  • 135
  • 0

Na sajmu vina Wine Expo Poland u Varšavi se 28. i 29. listopada predstavilo 14 hrvatskih vinarija. Hrvatska je ove godine zemlja partner, a naša su se vina dodatno predstavila putem stručno vođenih degustacija i okrugloga stola Vino i zdravlje, čiji je moderator bio Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu.

U 2015. godini Hrvatska je na poljsko tržište izvezla vina u vrijednosti od 132 tisuće eura, što je, u odnosu na 2014., porast od 130%. U prva smo četiri mjeseca ove godine izvezli vina u vrijednosti 358 tisuća eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 600%.

Porast izvoza vina u Poljsku od 600%

"Ovo je dobra prilika da se hrvatska vina dodatno promiču pod brandom Vina Croatia - vina mosaica te da se dodatno poveća izvoz na ovo zahtjevno tržište", istaknuo je tajnik udruženja Vinarstva HGK Igor Barbarić.

Na 135 četvornih metara izložbenog prostora, u organizaciji HGK, predstavile su se vinarija Belje, Kutjevo, Osilovac, PP Orahovica, Krauthaker, Galić, Agrolaguna, Kabola, Vinogradi San Martino, OPG Eliđo Pilato, OPG Geržinić Marko, Badel 1862, Kapronca i Poljopromet.

Poljska nikada nije bila zemlja vina

"Zbog geografskog položaja, Poljska nikada nije bila zemlja vina. To ne znači da Poljaci nisu ljubitelji vina, osobito vrhunskih, kakva mi u Hrvatskoj imamo", rekao je vlasnik vinarije Galić Josip Galić te dodao da je, uzmemo li u obzir činjenicu da je riječ o tržištu od 40 milijuna stanovnika, svakom vinaru velika prilika predstavljanje na ovakvom sajmu.

"Vinari uz pomoć Komore rade na sinergiji hrvatskog turizma i promocije vina. Evo, naš je izložbeni prostor najljepši i najposjećeniji. Vjerujem u pozitivan ishod", zaključuje Galić.

Naši su se vinari dodatno predstavili tijekom svečane večere koju je Hrvatska, kao zemlja partner, organizirala u središtu grada Fort Sokolnickiego, a došli su brojni visoki uzvanici iz Poljske.


Tagovi

Wine Expo Vinari


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."