Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biofach
  • 16.02.2017. 19:00

Hrvatski proizvođači na eko sajmu Biofach

Devetu godinu zaredom, ovoj najznačajnijoj eko manifestaciji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pridružilo se i 10 hrvatskih eko proizvođača koji svoje proizvode predstavljaju na zahtjevnom svjetskom tržištu eko hrane.

  • 1.534
  • 165
  • 0

Otvoren je 28. Međunarodni sajam ekoloških proizvoda Biofach 2017. u njemačkom gradu Nürnbergu gdje će u naredna četiri dana više od 2.500 proizvođača predstaviti svoje proizvode.

Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih sajmova takve vrste u svijetu, a prema procjeni organizatora očekuje se više od 48.000 posjetitelja.

10 hrvatskih eko proizvođača u Nürnbergu

Devetu godinu zaredom, ovoj najznačajnijoj eko manifestaciji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pridružilo se i 10 hrvatskih eko proizvođača koji svoje proizvode predstavljaju na zahtjevnom svjetskom tržištu eko hrane, čija se vrijednost godišnjeg prometa procjenjuje na 55 milijardi eura. To su tvrtke: Annapurna, Art of Raw, Bobica, Ecogos, Exploria, Hermes International, Jan Spider, Luxor, Vegetariana i Viridis Farm.

Organizirani nastupi jedini način dobre promocije

"Mala ekološka poljoprivredna proizvodnja, poput hrvatske, može doći do izražaja jedino putem zajedničkih aktivnosti te organiziranih nastupa na događanjima kakvo je BIOFACH. Organiziran i osmišljen nastup ekoloških proizvođača na tržištu, svakako predstavlja potencijal za daljnje unapređenje ekološke proizvodnje u RH", rekla je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić, dodajući da interes za eko proizvodnjom u Hrvatskoj raste.

Domaća potražnja za eko proizvodima raste

"Prostora za rast još ima s obzirom na činjenicu da je tek nešto manje od 5% korištene poljoprivredne površine uključeno u ekološku proizvodnju. Domaća potražnja raste, a tržište od 500 milijuna EU potrošača nam je otvoren", istaknula je Jurišić.

Naime, hrvatski eko proizvođači dio su EU zajednice koju čini 185 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, odnosno ukupno više od 306 tisuća poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i uvoznika u poslovanju ekološkom hranom.

Čokoladni okusi uz dozu zdravlja

"Naglasak smo stavili na slatke, ali zdrave namaze, u kojima nema dodanog šećera i palmine masti. Kako su kokosovo i maslinovo ulje te agavin sirup sastojci naših čokoladnih namaza, osobe koje paze na zdravlje mogu bez bojazni uživati u čokoladnim okusima. Vjerujemo da ćemo s ovim adutima naći mjesto na tržištu EU", rekao je Damir Šket, direktor tvrtke Vegeteriana d. o. o.

"Jedini smo certificirani proizvođač ekološke čokolade iz kakao zrna u Hrvatskoj. Kako naše tržište nije dovoljno veliko, ovo je prilika da pronađemo partnere u EU za plasman tamnih - Eko-Nadalina. Mi smo već prisutni na europskom tržištu, no vrijeme je da i naše organic čokolade pronađu kanal do zahtjevnog EU potrošača. Vjerujem upravo da ćemo dugoročno taj kanal uspostaviti ovdje na BIOFACH-u", rekao je direktor Marinko Biškić, Luxor d. o. o.

Sajam Biofach održava se pod pokroviteljstvom IFOAM-a (Međunarodne organizacije za ekološku poljoprivredu).


Tagovi

Biofach Eko sajam Marinko Biškić Damir Šket


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."