Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CRO Wine & Food Festival
  • 07.02.2017. 13:30

Hrvatska vina oduševila Prag

U centru Praga održao se drugi po redu CRO Wine & Food Festival na kojem su predstavljena vrhunska hrvatska vina i delikatesni proizvodi poput maslinovog ulja i sira.

Foto: HGK
  • 1.801
  • 171
  • 0

U organizaciji tvrtke Croatian Point i suorganizaciji Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore u centru Praga održao se drugi po redu CRO Wine & Food Festival na kojem su predstavljena vrhunska hrvatska vina i delikatesni proizvodi poput maslinovog ulja i sira.

"Češka je na devetom mjestu po izvozu vina u prvih devet mjeseci 2016. godine. Baš zato ovakve manifestacije mogu dati rezultat većoj prepoznatljivosti hrvatskih vina i brenda Vina Croatia, ali i mogućnost boljeg plasmana proizvoda kroz HORECA kanale", rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić. Dodao je kako je za vinsku zemlju važna kontinuirana promocija na potencijalnim tržištima.

Hrvatska ima konkurentne proizvode!

"Ovako velik odaziv na ciljani festival hrvatskih vina i proizvoda svakako je još jedan dokaz da Hrvatska ima dobre i konkurentne proizvode za izvoz. Samo je potrebno više raditi na promociji hrvatskih proizvoda kako bi i hrvatski proizvođači imali mogućnost ravnopravnog i konkurentnog plasiranja proizvoda u europskim gradovima i tržištima. Hrvatska je zasigurno jedna od zemalja koja je zanimljiva Češkoj po svojim proizvodima, ali i turizmu, te je stoga potrebno i nadalje ulagati sredstva u ovakve oblike promocije u Pragu", rekao predsjednik Udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae David Štampar.

Posjetitelji su iskazali velik interes za vrhunska hrvatska vina, ali i za domaće maslinovo ulje i sir, a ostvaren je velik broj kontakata s potencijalnim uvoznicima i kupcima.

Croatian Point naglašava da je cilj nakon Festivala organizirati prodaju hrvatskih vina i proizvoda na najmanje pet mjesta širom grada te biti prisutni na svim većim sajmovima i festivalima u Pragu tijekom 2017. godine kako bi se uvoz hrvatskih vina i proizvoda udvostručio.

Više uvozimo u Češku nego što izvozimo

Na Festivalu su svoje proizvode predstavile vinarije Galić, Feravino (Osilovac), Vinarija Iuris, Rizman, Vinogradarstvo i Podrumarstvo Štampar, Zdjelarević vino selekcija, OPG Eliđo Pilato, Jako vino, Kraljevski vinogradi, OPG Ivo Violić "Jurica vino" i Erdutski vinogradi.

Proizvodnja vina u Hrvatskoj iznosila je 94.300.000 litara vina u 2015. godini. U prvih devet mjeseci 2016. zabilježen je izvoz od 150 tisuća eura u Češku, dok je uvoz bio 244 tisuća eura. U istom razdoblju u Češku smo najviše izvezli vina u rinfuzi po prosječnoj cijeni od 0,7 eura po litri, a uvezli vina u bocama po prosječnoj cijeni od 1,2 eura po litri.

Foto: HGK


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

Vino Izvoz Uvoz Prag CRO Wine & Food Festival HGK


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]