• Radni sastanak
  • 13.03.2014. 11:00

Hrvatska prva u provedbi ruralnih mjera?

U Crnoj Gori održava se radni sastanak na temu nastavka provedbe IPARD programa u razdoblju 2014.-2020.

  • 193
  • 23
  • 0

U crnogorskom gradu Kolašin, u razdoblju od 11. do 13. ožujka 2014. godine, održava se radni sastanak IPARD Agencija za plaćanja i Upravnih direkcija Ministarstva poljoprivrede zemalja članica Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Europe (SWG).

Organizatori sastanka su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i SWG, a na sastanku prisustvuju predstavnici navedenih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Srbije i Turske, kao i predstavnici Odjela A5 Glavne uprave za poljoprivredu Europske komisije.

Sudionici sastanka u Kolašinu

Osnovni cilj sastanka je prijenos i razmjena znanja i iskustava u okviru pripreme zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za učinkovito korištenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, odnosno nastavka provedbe IPARD programa u razdoblju 2014.-2020. U ime organizatora skup je pozdravio pomoćnik ministra Darko Konjević, a u ime SWG-a program radnog sastanka vodio je glavni tajnik Boban Ilić. Na radnom sastanku predavači Gerard Kiely i Dick van Dijk, voditelj i savjetnik Odjela 5 Europske komisije, predstavit će aktualno stanje oko izrade pravnog okvira i dinamiku provedbe IPARD programa u budućem razdoblju.

Radni sastanak u Crnoj Gori

Tugomir Majdak, pročelnik za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, pozvan je da kao jedan od vodećih stručnjaka na području ruralnog razvoja u RH, prenese hrvatska iskustva u provedbi SAPARD i IPARD programa te na osnovi istih predstavi osnovne smjernice zemljama i institucijama koje se opsežno pripremaju za buduću provedbu pretpristupnog programa IPARD. Također, pročelnik Majdak predstavio je iskustva u programiranju i provedbi mjere LEADER, mjere za uravnotežen lokalni razvoj u sklopu izrade i provedbe lokalnih strategija razvoja i funkcioniranja lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova).

Hrvatska provela najveći broj pretpristupnih ruralnih mjera

Republika Hrvatska je u okviru statusa kandidata za članstvo u EU u razdoblju 2006.-2013. provodila SAPARD i IPARD program te u okviru IPARD programa uspješno akreditirala i provodila ukupno šest mjera, što je brojčano najveći broj pretpristupnih ruralnih mjera za neku zemlju kandidata za članstvo u EU. Također, neke od mjera su, sukladno zahtjevnoj EU proceduri, akreditirane i provođene jedino u okviru IPARD programa za RH. U isto vrijeme, stvoren je učinkovit institucionalni okvir (Agencija za plaćanja, Upravna direkcija, Nacionalni fond i dr.) za buduću provedbu EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj. Sve ove stvorene vrijednosti u proteklom razdoblju kvalitetan su temelj za uspješnu regionalnu suradnju i prijenos znanja i iskustava na području ruralnog razvoja sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Podsjetimo, Republika Hrvatska u 2014. godini, iščekujući dovršetak i odobrenje Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i početak provedbe mjera unutar ovog programa, nastavlja provedbu IPARD programa u okviru mjera 101 i 103 (najavljeni natječaji u ožujku/travnju), nakon što je Europska komisija Prijelaznom Uredbom omogućila našoj zemlji kontinuitet korištenja EU sredstava kroz IPARD program.


Tagovi

IPARD Virovitičko-podravska Tugomir Majdak IPARD SAPARD EU Crna Gora Kolašin Darko Konjević Boban Ilić Gerard Kiely Dick van Dijk LEADER Ruralni razvoj


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gotovo na početku tzv. ‘Majstorske ceste’ koja preko Velebita spaja Liku s morem nalaze se i ostaci... Pročitaj cijelu bilješku »